Belföld

Schadl bombaüzlete: már Rogán alatt megvolt a technika, amellyel olcsóvá varázsolták a belvárosi ingatlanokat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Négyzetméterenként 400 ezer forintot sem kellett fizetnie Schadl Györgynek, amikor megvett az V. kerülettől egy üzlethelyiséget 2019-ben. Az árat egy olyan jogi lehetőség, az elővásárlási jog átengedése teremtette meg, amivel korábban több belvárosi ingatlaneladásnál is éltek. Például egy olyannál, ami Orbán Viktor sajtósához, Kaminiski Fannyhoz volt köthető.

19 millió forintért vásárolt meg a jelenleg is előzetes letartóztatásban ülő Schadl György egy, a Városház utca 16. szám alatt található, 49 négyzetméteres üzlethelyiséget a belvárosi önkormányzattól. Ez 388 ezer forintos négyzetméterárat jelent, a töredékét annak, ami a környéket jellemzi most, és jellemezte 2019 áprilisában, amikor az ingatlan tulajdonosaként bejegyezték Schadlt, a végrehajtói kar vezetőjét, aki ellen az ügyészség egyebek mellett hivatali vesztegetés gyanúja miatt folytat eljárást.

Az ingatlanvásárlásról beszámoló rtl.hu cikke azt is megjegyezte, hogy Schadl úgy részesült a bérlőket megillető 30 százalékos kedvezményben, hogy nem volt bérlője a megvásárolt üzlethelyiségnek. Erre úgy lehetett lehetősége, hogy az ingatlant 2017 januárja óta bérlő Soholarium Kft. lemondott elővásárlási jogáról, és átadta azt Schadlnak, aki így mindenki más előtt csaphatott le a helyiségre úgy, hogy a bérlőket megillető kedvezményt is igénybe vehette.

A módszer – az elővételi jog átengedése – nem ismeretlen a Belvárosban. Közel tucatnyi esetben derült már ki korábban, hogy éltek ezzel a módszerrel. A technika révén akár több tízmilliós kedvezményt érvényesíthet, azaz ennyivel olcsóbban juthat ingatlanhoz valaki, ha van akkora szerencséje, hogy megtalálja a bérlőt, aki hajlandó a kedvezményre való jogosultságát átpasszolni neki. Ez a lehetőség ugyanakkor a kritikusok szerint egy jogi kiskapu, és erkölcstelen is, hiszen az elvileg a bérlőket segítő sok tízmilliós előnyhöz csupán egy lemondó nyilatkozattal bárki hozzájuthat.

Pintér Sándor és Kaminsky Fanni

Az elővásárlási jog átengedése már a belvárosi ingatlanügyek napvilágra kerülésekor is feltűnt, ráadásul akkor még afféle jogi senkiföldjének számított.

Egy, Kaminiski Fannyhoz köthető esetről a Népszabadság számolt be még 2015-ben. Az akkor még Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat 2011 áprilisában jelölte ki eladásra a Váci utca 10. alatti 280 négyzetméteres helyiséget, amelyet még 2010 márciusában adott bérbe a WBPF Hungary Sportegyesületnek, amelynek médiaigazgatója az Orbán Viktor Facebook-oldalát kezelő Kaminski volt. Az ingatlan eladási ára a 157 milliós értékbecslés ellenére előbb 95 millió forintra, majd a bérlőknek járó kedvezménnyel együtt 66,5 millió forintra csökkent, négyzetméterenként 237 ezer forintra. A kedvezménnyel azonban nem a bérlő, hanem az R. A. Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. élhetett, amely Pintér Sándor korábbi üzlettársáé, Rack László fivéréé volt akkor. Az ügyben Juhász Péter ellenzéki képviselő feljelentést tett, de a vizsgálat nem állapított meg törvénysértést.

Mi a gond vele?

Az elővásárlási jog – több tízmilliós kedvezményt biztosító – továbbpasszolása akkoriban jogilag egyáltalán nem volt szeplőtlen megoldás – ezt a kérdés az Átlátszó járta körbe. A régi Polgári törvénykönyv – amely a 2011-es ingatlanvásárláskor és egészen 2014-ig érvényben volt – ugyanis az elővásárlási jog továbbpasszolása esetében nem fogalmazott egyértelműen, a gyakorlatban pedig ez többféle értelmezési lehetőséget teremtett.

Az oknyomozó portál idézte a régi Ptk.-t, miszerint „az elővásárlási jog átruházása semmis” (a kódex kommentárja szerint azért, mert az elővásárlás úgynevezett személyhez kötött jog), de még csak nem is örökíthető. Csakhogy a passzus második mondata szerint gazdálkodó szervezet kijelölheti, hogy ki éljen a joggal. Innentől aztán az, hogy ez a lehetőség pontosan kire, mire vonatkozik, az Átlatszó szerint már nem egyértelmű. A portál által megkérdezett jogászok véleménye is megoszlott: akadt, aki nem volt megengedő, viszont a belvárosi önkormányzat a tágabb értelmezést fogadta el, azaz szerintük bárkire átruházható volt az elővásárlás joga, amely jelentős – a Belvárosban 30 százalékos – kedvezményt jelentett. Ami biztos, hogy tiltva nem volt ez a gyakorlat.

Mohos Márton / 24.hu

A dilemma „megoldódott” viszont az új Polgári törvénykönyvvel, ez ugyanis már egyértelműen kimondja, hogy az elővásárlási jog átruházható. Azaz az eljárás innentől zöld utat kapott, és sokan éltek is vele, összességé ben több százmilliós kedvezményhez jutva a Belvárosban.

Volt, amikor fővárosnak nem biztosították az elővásárlási jogot

Egy másik, 43 négyzetméteres üzlethelyiséget is megszerzett a Városház utca 16 szám alatt Schadl György, ami az épület sarkán található. Ez utóbbit árverésen vásárolta közel 32 millió forintos áron, tehát ott nem részesült extra kedvezményben. A Telex ugyanakkor korábban arról számolt be, hogy ez az ingatlan is szerepel azoknak a listáján, melyek kapcsán Karácsony Gergely azt kifogásolta a Belváros vezetésének, hogy nem biztosították a főváros elővásárlási jogát.

Röpködtek a százmilliós kedvezmények

Az újabb hullámról, közel tucatnyi átruházásról 2019-ben a Magyar Narancs számolt be részletesen. Az esetek az új Ptk. 2014-es életbe lépése után történtek.

Pár példa:

  • a Sberbank egy Egyetem téri, több mint 600 négyzetméteres ingatlant engedett át egy ingatlanos vállalkozónak, aki így 57 milliós kedvezménnyel 207 ezer forintos négyzetméter áron vásárolhatott.
  • A Nádor utcában ugyanez az ingatlanos szerzett meg 102 négyzetmétert 259 ezer forintos egységáron, miután egy fodrászszövetkezet átengedte neki az elővásárlási jogot.
  • A Képíró utcában egy ingatlanos cég élt az átruházott elővásárlási jogával: 208 ezer forintos négyzetméteráron szereztek tulajdonjogot 245 négyzetméteren.
  • Hasonló átengedés történt a Mérleg és az Október 6. utcában.

A hetilap az eladásokkal kapcsolatban megkereste a kerületi ellenzéki politikusokat is. Az MSZP-s Steiner Pál például így értesült arról, hogy nem azok lettek az új tulajdonosok, akikről ő tudott. „Az a gondom, hogy a képviselő-testületi határozat arról szól, hogy ki veheti meg az ingatlant bérlőként. Erről születik döntés, erről szavazunk. Ha ezek után nem ahhoz a bérlőhöz kerül, akiről az önkormányzati többség döntött, nos, az minimum kérdéseket vet fel, a jogszerűség mentén is.” Az LMP-s Csonka Krisztián pedig azt mondta: egy bérlő azért kap kedvezményt, mert a bérleményt évekig üzemeltette, bérelte, gondozta, esetleg felújította. „Ha a bérlőn kívül más részesül a 30 százalékos kedvezményben az átruházás révén, ráadásul úgy, hogy sok esetben az eredeti bérlő is csak névleg bérelte a helyiséget minimális ideig, és esetleg még fel sem újította – az V. kerületben ez korábban többször megtörtént –, az szerintem visszaélés a joggal, és egyértelműen jelentős vagyoni hátrányt okoz az önkormányzatnak.”

Elérhetetlen cég

Megpróbáltuk utolérni azt a céget, amely 2019-ben átadta az elővásárlási jogát Schadlnak, hogy megtudjuk, miért tették ezt, kaptak-e ellentételezést.

A szóban forgó Soholarium Kft. a Királyi Pál utca 9. szám alá van bejegyezve, itt található a tulajdonos, T. Attila másik érdekeltsége, a Strock Kft. is. Hiába kerestük emailen a tulajdonost, illetve a cégeket a megadott címen, nem jártunk sikerrel, a kapucsengőn nem leltük sem a cégek, sem a tulajdonos nevét, csak a postaládájukat találtuk meg.

24.hu

A Strock Kft. a Királyi Pál utcában található, 63 négyzetméteres ingatlant egy önkormányzati jegyzőkönyv szerint 2017-ben 11,98 millió forintért szerezte meg az önkormányzattól (bérlőként több mint ötmillió forint kedvezményt kapott), azaz mindössze 190 ezer forintos négyzetméteráron.

A vesztegetéssel vádolt Schadl György Városház utcai ingatlanját a Központi Nyomozó Főügyészség határozata alapján már zár alá vették.

A Fővárosi Közgyűlés január 26-án döntött arról, hogy vizsgálóbizottságot állít fel az V. kerületi, valamint a 2019 ősze előtti VII. kerületi ingatlaneladások vizsgálatára (Schadl összesen 225 millió forintért vásárolt nyolc lakást az erzsébetvárosi önkormányzattól 2019-ben, néhány hónappal a helyhatósági választás előtt). A fideszes vezetésű belvárosi önkormányzat viszont nem támogatta Schadl ingatlanszerzéseinek kivizsgálását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik