Belföld

Iványi: Felsorolták, miket vittek el, csak azt nem mondták meg, mit kerestek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Miközben tizenkét milliárddal tartozik a magyar állam ennek a szervezetnek, rájuk küldik a NAV-ot

– mondta Jámbor András ellenzéki képviselőjelölt a budapesti Dankó utcába este hatra megszervezett tüntetésen, amely azért szerveződött, mert a reggeli órákban a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV)  akcióba kezdett a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület józsefvárosi telephelyén.

Varga Jennifer / 24.hu

Tudjuk, hogy mi történt Iványi Gáborék egyházával, mondta Pikó András, aki szerint a hatalom bűnei miatt most Iványiékat teszik bűnössé. A kerületi polgármester szerint ki kell értük állni a gonosz bántalmazó hatalom ellen.

Azért a reményért állunk ki, hogy egyszer az Iványi Gábor által képviselt humánum áthatja ezt a világot,

fogalmazott Pikó András.

Lukácsi Katalin, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség egyházügyi felelőse is megszólalt a demonstráción. Ő azt mondta, a kormányról egyértelműen bebizonyosodott, hogy egyházellenes politikát folytat. A Jobbik szónokai ugyancsak a kormányt tették felelősé azért, hogy ellenségként mutatják fel azokat, akik az elsesetteket segítik. Eközben Völner Pál bent ül a parlamentben, és segíti köztársasági elnöknek választani Novák Katalint, mondta a jobbikos Potocskáné Kőrösi Anita. A DK-s Arató Gergely szerint álnok és képmutató az a kormány, amelyik a kereszténység nevében lehetetlenné teszi azoknak az értékeknek a működését, mint amelyeket Iványi Gábor és munkatársai képviselnek.

Schmuck Erzsébet az LMP képviseletében a délutáni tüntetésről is beszélt, mert mint mondta, ő ott volt, és végignéze a délutáni eseményeket, amikor magát Iványi Gábort sem engedték be az egyházának és karitatív szervezeteinek is otthont adó épületbe.

Ki kell állnuk azokért az alapítványokért, amelyeknek a célja a szegénység felszámolása, az elesettek segítése,

mondta. Szerinte nem ezek ellen kellene büntetőeljárást folytatni, hanem az olyanok ellen, mint Mészáros Lőrinc, akik az „emberek húsán és zsírján” gazdagodnak.

Gurmai Zita országgyűlési képvislelő arról beszélt, hogy a reggeli NAV-razziát nem is egy, hanem két határozat alapján hajtották végre. A NAV-ot már tavaly is bevetette a kormány Iványiék ellen, emlékeztetett a képviselőnő, bár teljesen feleslegesen, hiszen a végrehajtók akkor semmilyen értéktárgyat nem tudtak lefoglalni.

Donáth Anna a pódiumra lépve jelezte, hogy épp most viszik ki a lefoglalt iratokat és eszközöket a NAV-tisztviselők, és arra kérte a tömeget, fejezzék ki véleményüket.

A lehető legtöbbet akkor tudunk segíteni Iványi Gábornak és az Evangéliumi Testvérközösségnek, ha itt vagyunk, és kiállunk mellettük,

mondta Donáth Anna.

Iványi Gábor az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkésze a pódiumra lépve megköszönte a jelenlévőknek, hogy itt vannak, és megígérte, hogy ő is ott lesz, ha a jelenlévők közül bárki hasonló helyzetbe kerül. Iványi arra kérte a tüntetőket, hogy ne bántsák a NAV alkalmazottait, mert ők is csalaládosok, az egyikük például délután elmondta, hogy négy gyermek apja. A vezető lelkész Gurmai Zitához hasonlóan szintén két határozatról beszélt, és azt közölte, hogy a NAV-osok több helyszínen folytattak kutatást, aztán felsorolta azokat az intézmenyeiket, amelyekkel összefüggésben az iratokat és eszközöket lefoglalták. Ezek között vidéki intézmények, iskolák, de idősek otthona is szerepelt.

Felsorolták, hogy miket vittek el, csak azt nem mondták meg, hogy miért,

mondta Iványi Gábor, hozzátéve, hogy nincs benne a határozatban, hogy mit keresnek. A vezető lelkész azt mondta, több alkalommal kaptak korábban a munkatársai olyan leveleket a NAV-tól amelyekben arra kérik őket, jelentsék fel az intézményeket. Ezért később, mint mondta, írtak is a NAV-nak, hogy hagyjanak fel Iványi munkatársainak zaklatásával.

Olyan országban szeretnénk élni, ahol nem éjszaka hoznak törvényeket, ahol nem küldik rá a biztonsági őröket, NAV-alkalmazottakat a politikia ellenfeleikre,

mondta Iványi. A vezető lelkész azt elismerte, hogy a NAV-val szemben van hátralékuk, amit éppen azért nem tudnak kifizetni, mert a magyar állam tizenkét milliárd forinttal tartozik nekik.

Amikor áprilisban arra ébredünk, hogy a Kossuth Rádióban más is megszólalhat, és azt halljuk, hogy a Márki-Zay Péter által vezetett kolaíció győzött, akkor be tudjuk majd fizetni a hátralékainak, mondta a vezető lelkész.

A NAV Orbán Viktor lelkiismeretét kereste,

mondta a tüntetésen Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere arra a kérédésére válaszolva, hogy vajon miért is járhattak a NAV tisztviselői az Oltalom irodáiban. Karácsony hozzátette:

Ma Iványi Gábor a magyar nemzet lelkiismerete.

Varga Jennifer / 24.hu

Hétfő reggel nagy erőkkel szállta meg a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület irodáit. A Párbeszéd a hírre ragálva szolidaritási demonstrációt hirdetett délután három órára. Iványi Gábornak a helyszínről származó értesülések szerint napközben egy temetésre kellett mennie, és miután visszaért a Dankó utcába, nem tudott bejutni az egyesület és egyház épületbe. Kéőbb aztán pattanásig feszült a hangulat a Dankó utcában, ahol az újságírók és fotóriporterek az ablakon, Iványi és három országgyűlési képviselőnő, valamint egy EP-képviselő végül a kapun át jutott be a területre. A képviselők és Iványi is tájékoztatást kértek arról, hogy milyen határozat alapján járt el NAV, tekintve, hogy a vezető lelkész állítása szerint az erre vonatkozó irat bemutatását a hatóság megtagadta. A NAV tisztviselői a helyszínen azt közölték, hogy a sajtó képviselőinek jelenlétében nem adhatnak tájékoztatást sem Iványinak sem az egyébként arra jogoult képviselőknek. Délután négy óra körül aztán tucatnyi rendőr jelent meg a helyszínen, és távozásra szólították fel a sajtót.

Kapcsolódó
Pattanásig feszült a hangulat az Oltalom Karitatív Egyesület központjánál
A NAV költségvetési csalás gyanújával nyomoz, bűnügyi helyszínnek nyilvánította az ingatlant: Iványi Gábor és több országgyűlési képviselő az ajtón keresztül jutott be a Dankó utcai épületbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik