Belföld

Megvonta demens anyjától az ételt, italt, drága gyógyszereket – a nő elesett és pár nap múlva meghalt

Hamarosan vádat emelhetnek azzal a 67 éves férfival szemben, akit azzal gyanúsítanak, hogy nem gondoskodott megfelelően a 92 éves demens édesanyjáról. A lesoványodott asszony elesett, kórházba került, és pár nappal később meghalt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatás szerint a legyengült általános állapotú és demenciában szenvedő időst 2020. október 10-én vitték be egy fővárosi kórházba, mert többször elesett, a viselkedése zavarttá vált és ellátásra szorult. A kórházban mindennemű terápiás erőfeszítés ellenére állapota folyamatosan romlott, és négy nappal később meghalt.

Az igazságügyi orvosszakértő az önmagáról gondoskodni képtelen asszonynál jelentős lesoványodást, valamint elhanyagoltságot állapított meg. Halálával kapcsolatban felmerült, hogy valaki elmulasztotta gondozási kötelezettségét, ezért büntetőeljárás indult.

Az érdi rendőrök minden lehetséges tanút felkutattak és kikérdeztek. Kiderült, az asszony elhelyezési körülményei – vakolatlan falak, korszerűtlen fűtés -, ápolatlansága, ellátatlansága szemmel látható volt, a szükséges gyógyszereit nem íratták fel, és nem is váltották ki.

A bizonyítékok begyűjtése után kezdett körvonalazódni, hogy az elhunyt vele egy háztartásban élő, 67 éves fia elmulasztotta gondozási kötelezettségét, szándékosan nem gondoskodott édesanyjáról, megvonta tőle az ételt, italt, költségesnek ítélt gyógyszereit nem váltotta ki, holott tudta, ezzel halálra ítéli őt

– közölte beszámolójában a rendőrség.

A férfit tavaly szeptemberben gyanúsították meg. Mindvégig tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el. Azt állította, hogy az édesanyjára mindig felügyelt valaki. Elmondása szerint tornáztatta, s ügyelt rá, hogy rendszeresen mozogjon, szerinte nem voltak panaszai és a háziorvos sem mondta, hogy rendszeresen kellene kiváltani gyógyszereket.

Ezzel szemben az igazságügyi orvos-szakértő a boncolás után elkészített véleményében hosszasan sorolta az elhunyt betegségeit, szervi elváltozásait. Az Érdi Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya lezárta a gondozási kötelezettség elmulasztásával gyanúsított férfi ügyét, így már az ügyészségen van az eljárás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik