Belföld

Kásler kirúgta, perelt és nyert a kórházigazgató

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A bíróság jogerősen is dr. Csernavölgyi Istvánnak adott igazat.

A Győri Ítélőtábla összesen  28 millió forintot ítélt meg a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 2020. április 9-én jogellenesen menesztett főigazgatójának – írja a Győri Új Szó. A perben az már korábban beigazolódott, hogy jogszerűtlen volt az eljárás. A Tatabányai Törvényszék 24 millió forint elmaradt bért és annak kamatait ítélte meg dr. Csernavölgyi Istvánnak, aki azért fellebbezett, mert nem kapott sérelemdíjat.

Kásler Miklós miniszter a koronavírus-járvány első hulláma elején,  egy adatszolgáltatási hiba miatt váratlanul váltotta le a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatóját, aki korábban lapunknak azt mondta, nem volt más, számára ismert előzménye elbocsátásának.

Tíz évig vezette a kórházat, tudtával a munkatársai, a betegek és a felügyelő szervek megelégedésére, nem volt korábban más kifogás a fenntartótól, felettes szervtől. A miniszteri döntés előtt terjesztették fel az egészségügyi életműdíjnak számító Batthyány–Strattmann-díjra, ennek dacára Kásler Miklós és a minisztérium is olyan nyilatkozatokat tett, amelyek arra utaltak, hogy másban is hibázott.

A volt főigazgató a másodfokú tárgyaláson ezeket az állításokat hamisnak nevezte. Azt mondta, az ügy nem a pénzről, hanem az igazságról szól, ezzel tartozik a családjának, barátainak, volt kollégáinak, akik sorfalat álltak neki, amikor utcára került.

Csernavölgyi doktor Budapesten a magánegészségügyben dolgozik, az állami szférában nem tudott elhelyezkedni. Napi 150 kilométert ingázik. A bíróság jogerősen megítélte a 24 millió forintot „távolléti díj” címén, illetve a 4 millió forint sérelemdíjat, mert Kásler Milkós és minisztériuma nyilatkozatai alkalmasak voltak jó hírneve megsértésére.

Kapcsolódó
Vastapssal búcsúztatták a székesfehérvári kórház dolgozói a könnyeivel küszködő kirúgott igazgatót
Meghatódottan mondott búcsúbeszédet Csernavölgyi István. Utódja azt ígérte, belső vizsgálatot folytat le a kórház a héten, ami szerinte tisztázni fogja az eltávolított vezetőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik