Belföld

Bár Orbán Viktor beszédében számukra nem volt köszönet, a pedagógusok hallgatnak rá, előre mennek

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A szakszervezetek nem riadnak vissza attól, hogy nemzetközi bíróságra vigyék a sztrájkügyet.

Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is.

Ezt mondta a Népszavának a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arról az Orbán Viktor által jegyzett rendeletről, amely gyakorlatilag megtiltja a valódi sztrájkot az iskolákban, Gosztonyi Gábor szerint ez visszaélés a joggal, durván sérti a sztrájktörvényt, szembemegy a Fidesz által alkotott Alaptörvénnyel (amely a sztrájkjogot alkotmányos alapjogként rögzíti), és az uniós jogrenddel is.

A szakszervezetek már tájékoztatták az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát, megkeresték az Oktatási Világszervezetet és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetét.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt mondta, nem riadnak vissza attól, hogy nemzetközi bíróság elé vigyék az ügyet.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár az elégséges szolgáltatásokról már nem is akar egyeztetni, mondván, azt a rendelet rögzíti. Nagy Erzsébet azt mondta, erről csak a bíróságnak van joga dönteni, utána kiderülhet, egy sebtiben összetákolt rendelet felülírhatja-e az ország törvényeit.

A szakszervezetek szerint a kormány ugyan a koronavírus-járvány elleni védekezésre hivatkozik, de a rendelet köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Orbán Viktor évértékelőjében viszont éppen arról beszélt, milyen jól megszervezte a kormány a védekezést. Meg is köszönte az emberfeletti munkát az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, az oltási kampányok szervezőinek, az operatív törzs munkatársainak, Áder Jánosnak és feleségének. A tanároknak ezúttal nem.

A miniszterelnök nyáron a pedagógusnap alkalmából még jelest adott nekik is magatartásból és szorgalomból, azt írta: a járvány miatti nehezített körülmények dacára is példamutató munkát végeztek a vírus elleni küzdelemmel járó kényelmetlenségek és veszélyek dacára. Orbán később pontot akart tenni a pedagógusbérekről szóló viták végére: a sztrájktárgyalások közepette írta alá a pedagógusok bérpótlékáról a rendeletét, amit 10 százalékos fizetésemelésként kommunikált, majd elismerte, hogy a pedagógusbérek alacsonyak, de rendezésüket 2023-ra halasztotta.

Kapcsolódó
Orbán Viktor átverte bérfagyasztó ajánlatát
Hiába a sztrájktárgyalás, tiltakozás, 10 százalékos lesz a pedagógusok fizetésemelése. A Magyar Közlönyben megjelent a rendelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik