Belföld

A koronavírus mögé bújva rendeletben szabályozza a kormány a sztrájk alatti gyermekfelügyeletet

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
A pedagógus szakszerveztek szerint ez ellentétes az alaptörvénnyel.

Péntek este megjelent a Magyar Közlönyben egy kormányrendelet, amely a koronavírus-járvány okozta vészhelyzetre hivatkozva szabályozza a gyermekfelügyeletet az iskolákban és óvodákban. A rendelet szerint a sztrájkkal érintett munkanapokon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kell felügyelni a gyerekekre.

A rendeletben arról is szó van, hogy a gyerekek csak azokkal a társaikkal tartózkodhatnak egy helyiségben a felügyelet biztosítása során, akikkel a sztrájkot megelőzően is egy csoportba, illetve egy osztályba tartoztak. Ez azt jelenti, hogy csoportok összevonása ideiglenesen sem lesz lehetséges.

Noha a kormány hivatalosan ugyan a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésre hivatkozik, a pedagógus szakszervezetek ezt nagyon másképp látják: szerintük az új kormányrendelet alkotmányellenes.

A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a kormány a felhatalmazási törvényre hivatkozva alapjogot korlátoz. Ehhez nincs joga, ez joggal való visszaélés

– írja közös közleményében a tanársztrájkot közösen szervező Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A két érdekvédelmi szervezet egyúttal felhívja a kormány figyelmét,

tartsa tiszteletben, hogy a bíróság független hatalmi ág.

Mint írják, sztrájkügyekben döntést hozni a független bíróság dolga.

A szakszervezeti közlemény szerint a péntek este kiadott kormányrendelet előírásai egyébként köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, minthogy a csoportösszevonások éppen a pedagógushiány miatt hónapok óta mindennaposak az óvodákban és az iskolákban.

Szerintük ha azokat a szabályokat alkalmaznánk, amelyeket a rendeletbe beleírtak, akkor egy percig sem tudnának működni az intézmények, nemhogy a sztrájk alatt, hanem a sztrájkon kívül sem.

A szakszervezetek egyúttal felhívták a figyelmet arra is, hogy a járvány negyedik és ötödik hulláma tetőzésekor a kormány szerintük egyáltalán nem figyelt oda ezekre a körülményekre. Közleményükben hozzáteszik, nem hagynak fel a sztrájkjog védelmezésével, ha kell, nemzetközi bíróságra viszik az ügyet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik