Belföld

Egy csomó gyógyászati segédeszköz nem lesz kapható, ha minden marad a régiben

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Idén tavasztól több száz gyógyászati segédeszköz – például mankó, járókeret, moped, gyerekek súlyos gerincferdülését korrigáló, egyedi gyártású fűző, cipő – tűnik el a hazai betegellátásból, ezt jelezték a gyógyászati segédeszköz forgalmazók a Népszavának. „Van olyan bolt, ahol már ki is fogytak ezekből az eszközökből, és nem lehet beváltani a sztóma-zsákra, felnőtt pelenkára szóló vényeket sem. A közösségi oldalakon a daganatos betegek egymásnak adnak ötletek, hogyan lehet egy-egy bélsár felfogó zsákot újra használhatóvá tenni.”

A gond abból fakad, hogy sok terméknek az előállítása vagy a beszerzése többe kerül a forgalmazónak mint amennyit azért a tb és a beteg fizet. Így aztán a veszteséget nem akarják vállalni, így pedig nem lesznek gyógyászati segédeszközök kaphatók. A jelenlegi feltételek mellett.

A gyógyászati segédeszközöket gyártók és forgalmazók szervezetei azt mondják, legalább 20 milliárd forint gyors támogatás kell nekik, különben sok olyan készítő vagy forgalmazó lehúzza a rolót. A kormányzati illetékesek a múlt héten – a Népszava értesülése szerint – azonban csupán 3 milliárd forint gyorssegélyt lengettek be a legkritikusabb termékek, eszközök árkiegészítésére.

A tb-listán szereplő eszközök közül jelenleg közel 400 termékkel van súlyos probléma, amelyeket így nem, vagy csak korlátozott számban forgalmaznak. A kritikus árrésű termékek száma tavaly tavasszal 70 volt, mára 387-re emelkedett, 41 eszköz pedig negatív árrésbe csúszott. Azaz tíz-ötven százalékkal is többe kerül az előállítása vagy a beszerzése a forgalmazójának mint amennyit azért a tb és a beteg fizet. Róka László, a FESZ főtitkára példaként említette, hogy egy kerekes járókeretet (rolátort) 30 ezer forint körüli áron lehet beszerezni most, miközben a kereskedő ezért nem kérhet és így nem kaphat többet összesen 18 ezer forintnál. Az ártámogatásban részesülő termékért nem kérhetnek az előírt árnál többet a betegektől. Ha valaki vény nélkül szeretne venni egy rolátort akkor mintegy 45 ezer forintba kerülne.

Egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó bolt kínálatának nagyjából a fele olyan eszköz, amelynek a gyártása, beszerzése többe kerül, mint amennyit a bolt érte kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik