Belföld

Márki-Zay szerint ekkora az esélye az áprilisi győzelemre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gideon Rachmann, a Financial Times újságírója Márki-Zay Péterrel beszélgetett legújabb podcastjában, akitől a műsor legelején rögtön azt kérdezte, hogy érzi, mekkora esélye van Orbán Viktor ellen az áprilisi választáson.

Márki-Zay erre úgy felelt,

azt mondanám, 40 százalék. Ennek oka, hogy néhány londoni elemző ekkorára tartotta az esélyeimet az előválasztást követő napon, ezért azóta is ezt használom rövid válaszként.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán hatalmi rendszerét úgy építette ki, hogy az legyőzhetetlen legyen, de a magyarok csodálatos ellenállásáról tesz tanúbizonyságot, hogy 12 év után is van esély a leváltására.

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, nem lesznek szabad választások, a Fidesz alkotta a jelenlegi választási rendszert, amellyel egyes körzeteket már a szavazatok 30 százalékával is meg tud nyerni, ha az ellenzék megosztott. Orbán szerinte azt várhatta, hogy örökké irányíthatja majd a kormányt, mert sosem egyesül az ellenzék, de ez most megtörtént.

Márki-Zay szerint a sajtó sem szabad, az előválasztáson ugyan 850 ezer vett részt, de az állami médiában egy szó sem esett róla. Hozzátette, a 2014-es és a 2018-as választáson is csak öt percet kaptak az állami tévében az ellenzéki pártok, őt pedig eddig egyszer sem hívták be.

Az ellenzék számára alternatív lehetőséget nyújt a közösségi média, de még ott is a Fidesz van fölényben, mert hatalmas összeget tolnak a hirdetésekbe. Közölte, Magyarországon egyetlen YouTube-videót sem lehet megnézni anélkül, hogy három percenként ne ugrana fel a propagandareklámjuk.

Gideon Rachman ezt követően felvetette, mindezt tudva az is csoda, hogy egyáltalán 40 százalék esélyt ad magának Márki-Zay, aki úgy felelt,

teljesen egyetértek. Nagyon okosnak kell lennünk. Minden erőforrásunkat fel kell használnunk. A kutatásaink szerint a társadalom 53 százaléka minket támogat. A legnagyobb kérdés az, hogy ez az 53 százalék össze tud-e állni, résztvesz-e a választáson vagy sem.

Márki-Zay szerint a Jobbik már nem az a szélsőjobboldali párt, mint korábban volt, az EU-s zászló égetése a múltjuk, de együtt tudnak velük dolgozni az ellenzékben.

Orbán szerinte az utolsó ezer év legkorruptabb uralkodója Magyarországon, amely emiatt a legkorruptabb nemzet Európában. Példaként említette erre, hogy a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak már bankja is van függetlenül attól, hogy az Olaf is megállapította, korrupciós ügy az eliosos közvilágítás-fejlesztés.

Márki-Zay úgy gondolja, a kormányfő azzal lett nagy sztár, hogy politikai tőkét kovácsolt a migrációs kérdésből, ugyanakkor a határkerítés megépítése szerinte észszerű megoldás volt, amit Európának egységben kellett volna meglépnie.

Egy esetleges választási győzelem esetén elsők között csatlakoztatná az országot az Európai Ügyészséghez, felállítana egy korrupcióellenes ügynökséget, nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat, megemelné a rendőrök, ápolók és tanárok fizetését is.

Kapcsolódó
Már három tucat párt bejelentkezett az áprilisi választásra
Meghozta a pezsgést a kispártoknál a választási kampány és a bőkezű kampányfinanszírozás: úgy tűnik, boldog-boldogtalan indulna a mostani voksoláson is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik