Belföld

Elárulta a Fidesz, hogy miért nem engedik be a sajtót Kocsis Máté fórumára

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Járványügyi szempontokra és a helyszín korlátozott befogadóképességére hivatkozik a Fidesz, ezért nem vehet részt a sajtó a józsefvárosi lakossági fórumon – írta meg az RTL.

Ma este hat órától tart ugyanis fórumot a józsefvárosi Fidesz. Az eseményen részt vesz Kocsis Máté, a választókerület parlamenti képviselője, valamint Sára Botond kormánypárti országgyűlési képviselőjelölt is.

A Facebook-on hirdetett esemény, legalábbis a leírása szerint bárki számára látogatható, amennyiben előzetesen regisztrált rá és érvényes védettségi igazolvány birtokában van. Kedden a 444.hu írta meg: annak ellenére, hogy újságírói részvételi szándékukat jelezték, a józsefvárosi Fidesz komolyabb indoklás nélkül közölte velük, hogy a fórum nem nyilvános a sajtó számára.

Az rtl.hu megkeresésére szerdán a józsefvárosi Fidesz közleményben adott magyarázatot a sajtó kizárására:

A lakossági fórum azoknak a józsefvárosi és ferencvárosi lakosoknak szól, akik szeretnék kifejezni véleményüket és javaslataikat azzal kapcsolatban, hogy a baloldali városvezetés leépíti a közbiztonságot és visszavezeti a kerületet a rosszhírű „nyócker” állapotába. A rendezvény befogadóképessége – a járványügyi szempontokat is figyelembe véve – 200 fő, a fokozott lakossági érdeklődésre tekintettel a sajtót ezúttal nem tudjuk beengedni. A téma iránt érdeklődőként figyelmébe ajánljuk azt a lényegesebb súlyosabb helyzetet, hogy Pikó András momentumos polgármester közpénzből szervezett fórumai nem látogathatók bárki számára.

A budapesti 6-os számú választókerület jelenlegi képviselője jelenleg a fideszes Kocsis Máté. A 2022-es választásokon azonban nem ő, hanem Sára Botond indul a Fidesz képviseletében, ellenzéki ellenfele Jámbor András lesz.

Sára 2018-ig alpolgármesterként dolgozott Kocsis Máté mellett, aki Józsefváros polgármestere volt 2009-től. Miután Kocsis négy éve parlamenti képviselő lett, Sára indult az időközi polgármester-választáson, amelyet 2018 nyarán meg is nyert. Egy évvel később az önkormányzati választáson azonban kikapott a független Pikó Andrástól. Sára jelenleg a Fővárosi Kormányhivatal vezetője.

Frissítés: arra pedig a Telex hívta fel a figyelmet, hogy a gyülekezési jogról szóló törvény szerint nem létezik olyan nyilvános esemény, amely csak részben nyilvános. A törvény szerint ugyanis a “gyűlés nyilvános, ha ahhoz bárki szabadon csatlakozhat.” Ha ennek feltételei nem teljesülnek szervezői részről, akkor szabálysértés történik – írják.  A Telex emiatt levélben küldte el észrevételeit a józsefvárosi Fidesznek, amire azt a választ kapták: „A lakossági fórum az első pillanattól kezdve kiemelt lakossági érdeklődésre tart számot. A járványügyi szabályokra tekintettel a helyszín befogadóképessége korlátos. Elsődleges szempont, hogy a rendezvényen minél több helyi lakos tudjon részt venni. Ennek tükrében nem biztosítunk helyet a sajtó munkatársainak.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik