Belföld

Jogos védelmi helyzet miatt jogerősen felmentették a nádasdladányi emberölés vádlottját

police.hu
police.hu

Jogos védelemre hivatkozva felmentették az emberölés vádja alól azt a 23 éves férfit, aki 2019-ben halálra késelt egy másik férfit a Fejér megyei Nádasdladányban.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség ugyanis visszavonta a fellebbezését a bírósági ítélet és az iratok átvizsgálása után. Ez azt jelent, hogy a Székesfehérvári Törvényszék korábbi felmentő ítélete jogerőre emelkedett.

A 23 éves székesfehérvári férfi egy falunapon balhézott össze 28 éves kálozi férfivel. A vádirat szerint a sértett a fiatalember arcába fejelt, majd bántalmazni kezdték egymást. A biztonsági személyzet kivezette őket a sátorból, ám ott ismét egymásnak ugrottak, s újra a biztonsági őrök választották szét őket.

A vádirat szerint a sértett a barátjával elindult a rendezvénysátortól vezető úton, de a terhelt utánuk ment és verekedni hívta a későbbi áldozatot, mire annak barátja ököllel leütötte. A vádlott felállt a földről és elszaladt, a későbbi áldozat azonban utána futott. A vád szerint a 23 éves férfi elrejtőzött a világítás nélküli murvás út mellett, majd amikor a sértett mellé ért, előugrott, és egy késsel hasba és mellkason szúrta az áldozatát, aki a második szúrást követően röviddel elvesztette eszméletét és a helyszínen meghalt.

Kapcsolódó
Kilenc évet kértek nádasdladányi falunapon balhézó fiatal gyilkosra
A 22 éves férfi beismerte a tettét a folytatólagos kihallgatása során.

A bíróság álláspontja szerint viszont a vádlott mindvégig jogos védelmi helyzetben volt, például az őt ért bántalmazás után elszaladt a helyszínről, egyértelmű jelét adva annak, hogy nincs semmiféle támadó szándéka.

A bíróság szerint, amikor a sértett utolérte a vádlottat, akkor hátulról ököllel ütötte a fejét, megragadta a nyakát, közben pedig azt kiabálta, hogy “megdöglesz”, “megöllek”: eközben vette elő a vádlott a zsebkését és azzal hátrafelé kifordulva szúrta meg kétszer az áldozatát.

A bíróság a jogos védelem körében kialakult joggyakorlatra hivatkozva mondta ki ítéletét, miszerint a jogtalan támadás elhárításának kockázatát a támadónak kell viselnie, és a jogtalan támadással szemben nem vitatható az elhárítás szükségessége. Az ítélet jogerős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik