Belföld

Harmincnégyen perelik a feketelistázó Figyelőt

A Magyar Helsinki Bizottság szerint még soha nem álltak ki ennyien a magánéletük védelméért.

A Fővárosi Törvényszék befogadta 34 ember közös keresetét a Figyelő és kiadója ellen – közölte a személyiségi jogi perben a felpereseket képviselő Magyar Helsinki Bizottság. A cél, hogy a  bíróság marasztalja el a kormánypárti lapot, amiért közhasznú tevékenységet folytató civil aktivistákat, egyszerű munkavállalókat „idegen, gonosz hatalmak” zsoldosainak állított be.

2020 márciusában már jogerős ítélet kötelezte arra a Mediaworks Zrt.-t, a Figyelő kiadóját, hogy fizessen 500–500 ezer forintos sérelemdíjat két jó hírében megsértett embernek, akiket a lap a hírhedt „Soros-listáján” szerepeltetett még 2018-ban. A bíróság akkor megállapította, a nem közszereplő listázottak nem tudtak reagálni a támadásra, aminek hátrányait a magánéletükben tapasztalták.

A Magyar Helsinki Bizottság emlékeztetett rá, a sajtószabadság nem terjed ki a közéleti vitában részt nem vevők valótlan tartalmú megbélyegzésére. A sajtó írhat arról, milyen szervezetek részesültek a Nyílt Társadalom Alapítvány pénzügyi támogatásaiban, de ahhoz nincs joga, hogy a szervezetekben dolgozó, közéleti vitákban részt nem vevő felperesek nevét közölje, róluk teljesen valótlan összefüggéseket híreszteljen.

Kapcsolódó
Orbán: 2000 zsoldos dolgozik Soros Györgynek
A miniszterelnök Brüsszelből jelentkezett egy Facebook-videóval.
Kapcsolódó
Chikán Attila könnyeivel küzdve nyilatkozott, miután felkerült a Figyelő listájára
Nagyon szomorúnak és fenyegetőnek tartja, hogy olyan akadémikusokat és civileket listáznak, akik nem is politizálnak.

Most újabb harmincnégy „zsoldosnak” bélyegzett ember indított pert a cikk miatt, mivel a kiadó a pert követően egyikük megkeresésére nem adott elégtételt önkéntesen. A képviseletükben eljáró Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje  különlegesnek tartja, hogy egyszerre harmincnégyen perelik a Figyelő kiadóját.

A kormánysajtó és kormány propagandagépezete ellen eddig számtalan jogerős elmarasztaló ítélet született, de egyről sem tudok, ahol ilyen sokan álltak volna ki magánéletük védelmében, és vállalták volna a pereskedés kellemetlenségeit.

Az ügyvéd szerint a nyilvánosan megbélyegző, jó hírnevet sértő ellenséglisták gyártása ellen a fellépés közös érdek, ezért ezt a civil kurázsit tiszteletreméltónak és példamutatónak tartja.

Kapcsolódó
Schmidt Mária is Soros pénzén kutatott
A Figyelő tulajdonosa több ösztöndíjat is kapott a Soros György alapítványától.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik