Belföld

Két hétig vizsgálták, hogy az Oroszlánkirály és más mesék megkérdőjelezik-e a hagyományos nemi szerepeket

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Fél év alatt összesen több mint 130 panasz érkezett Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz a homoszexualitás megjelenítésére vagy kiskorúak védelmére hivatkozva – írta meg az Rtl.hu. Tavaly ugyanebben az időszakban 32-en tettek bejelentést hasonló okból. A lap azt írja, hogy a június 15-én elfogadott jogszabály-módosítások óta az új törvényre hivatkozva összesen 84 esetben érkezett bejelentés. Ezek között minden esetben a homoszexualitás megjelenését kifogásolták különböző műsorszámokban, valamint cikkekben. 50 esetben emellett

kiskorúak védelme érdekében

is panaszt tettek – így jön ki a 130 fölötti szám.

A Médiatanács a vizsgálatok elvégzését követően eddig egyetlen esetben sem indított eljárást. A 84 esetből 23-nál még nem született döntés, ezek az ügyek társszabályozó szervezethez vagy külföldi társhatósághoz kerültek.

A homoszexualitást megjelenítő kiadványok, mesék miatt a kormányhivataloknál lehet panaszt tenni. Az Rtl.hu a húsz hivataltól származó adok alapján azt írta, tavaly október 31-ig mindössze hat ilyen bejelentés érkezett, és egyik sem zárult büntetéssel. Az esetek között volt olyan is, amely feltehetően gúnyt űzött volna az új szabályokból:

Vas megyében valaki azért tett bejelentést, mert szerinte a Csipkerózsika, az Oroszlánkirály, a Mulan és a Pumukli történetei megkérdőjelezik a hagyományos nemi szerepeket.

A kormányhivatal tizennégy napig vizsgálta az ügyet, de végül azt állapította meg, hogy a beadvány nem volt elég alapos.

Az ismertté vált esetek közül kiemelkedik az az ügy, amikor 250 ezerre büntették a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját. A büntetésről Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszélt a Hírtv-nek, törvénysértéssel vádolva meg a forgalmazót, amiért az szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv

a normálistól eltérő

családokat jelenít meg. A mesekönyv miatt megbírságolt könyvforgalmazó cég bíróságon keres jogorvoslatot az ügyben.

A június 15-én elfogadott módosítások értelmében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja. Az új szabályok azt is tiltják, hogy megjelenítsék, népszerűsítsék „a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást”, azonban az több hónap alatt sem derült ki, pontosan mit is jelent a népszerűsítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik