Kultúra

250 ezerre büntették a szivárványcsaládokról szóló mesekönyv forgalmazóját

Micsoda család!
Micsoda család!
Nem jelölték elég egyértelműen, hogy „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákat” tartalmaz a könyv.

A Pest Megyei Kormányhivatal 250 ezer forintra büntette a Micsoda Család! című mesekönyv egyik forgalmazóját, írja a Szivárványcsaládokért Alapítvány a Facebookon. A büntetésről Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott beszélt a Hírtv Magyarország élőben című műsorában, törvénysértéssel vádolva meg a forgalmazót, amiért az szerinte nem jelölte meg egyértelműen, hogy a mesekönyv „a normálistól eltérő” családokat jelenít meg.

Kapcsolódó
Szivárványcsaládokról szóló gyerekkönyv jelent meg itthon
A kétanyás, illetve kétapás történeteket tartalmazó kötet elsősorban azoknak a gyerekeknek hiánypótló, akik maguk is ilyen családokban élnek.

A büntetést tehát nem a nemrég elfogadott törvény értelmében szabták ki, hanem még egy régebbi szabályozás nyomán, melynek értelmében tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, ha egy könyv terjesztője nem tünteti fel, hogy a kötetben „a hagyományos nemi szerepektől eltérő viselkedésmintákkal” találkozhatnak a gyerekek. Annak idején a hírhedt, Dúró Dóra által ledarált Meseország mindenkié című mesekönyv is ezért kapott elmarasztalást.

A Szivárványcsaládokért Alapítvány a Facebookon kommentálta az esetet. Posztjukban arról írnak, hogy a kötet azért született, mert eddig nem volt olyan mesekönyv, amelyhez a szivárványcsaládok – amelyekből, mint írják, a KSH legutóbbi mikrocenzusa alapján legalább ezer van – nyúlhattak, ha az életüket akarták viszontlátni egy gyerekkönyv lapjain, és nagyon sok családnak sokat jelent, hogy született egy ilyen kötet, mely több forgalmazónál stabilan tartja a helyét a keresett kiadványok között. Emellett. bár a családok hétköznapjairól szól a könyv, nem pedig a szülők szexualitásáról, a borítón egyértelműen látszik, hogy szivárványcsaládok szerepelnek benne.

A politikus a könyv kiadójának – azaz a Szivárványcsaládokért Alapítványnak – azt tanácsolja, hogy menjünk Ázsiába vagy Afrikába “érzékenyíteni”, ahol súlyosan büntetik a homoszexualitást. Szerinte ezeken a helyeken lehet védeni az emberi jogokat, Magyarországon ez nem indokolt. Nem értünk egyet Tarnai Richárddal. Sajnos az LMBTQ közösséghez tartozó magyar gyerekek, felnőttek és szivárványcsaládok jogaiért hazánkban is sok a tennivaló. Először is fontos lenne, hogy egy család hétköznapjait bemutató mesekönyvért ne járjon 250 ezer forintos büntetés. Fontos lenne, hogy a kormány ne hagyjon magára 100 ezer gyereket, akik az iskolai ismeretterjesztő órák betiltása miatt segítség nélkül maradnak, éppen amikor a legnagyobb szükségük lenne rá. Fontos lenne, hogy a magyar kormány azon dolgozzon, hogy minden gyerek családban tudjon felnőni, ne pedig azon, hogy az egyedülállókat és a meleg párokat kizárja örökbefogadásból, ezzel sok száz gyereket fosztva meg a család lehetőségétől. Hogy ne szüntesse meg az Egyenlő Bánásmód Hatóságot és ne tiltsa törvényben a nemváltást.

– írja az Alapítvány. Az melegellenessé tett pedofiltörvény már az Európai Parlamentben is téma.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik