Belföld

A háztartási kiadások negyedét a lakhatás viszi el, de jut azért alkoholra is

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A háztartási kiadások negyedét a lakhatás viszi el, de jut azért alkoholra is

Magyarországon az uniós átlaghoz képest kevesebbet költünk a lakhatásra, evésre, alkoholra és dohányra viszont többet.

Az Európai Unió 27 tagállamában a háztartási kiadások több mint negyedét a lakhatási költségek tették ki – derül ki az uniós statisztikai hivatal összeállításából. Az arányokat tekintve Szlovákiában volt a legdrágább lakni: ott átlagosan a kiadások közel 31 százaléka ment lakhatásra és rezsire, miközben Litvániában ez az arány mindössze 15,5 százalék volt.

Az oktatásra átlagosan kevesebb mint 1 százalékot költenek az európai háztartások, ám Cipruson 3,6 százalékot. Ugyanebben az országban a legmagasabb az éttermi és szállodai kiadások aránya az EU-n belül: 12,9 százalék.

A kiadások első két helyén a lakhatás mellett az élelmiszerek és alkoholmentes italok kategóriája váltogatja egymást, de az egyes országok között igen nagy különbség látszik. Romániában például a kiadások 26,4 százalékát tették ki, Ausztriában viszont csak alig több mint a 11 százalékát – ez utóbbi 7 százalékponttal kevesebb a magyarországi adatnál is.

Hasonlóan nagy különbségek láthatók a szolgáltatások esetében: Románia itt a skála másik végén szerepel, 3,7 százalékos aránnyal, miközben Luxemburgban a háztartások költéseinek a 16,3 százalékát viszi el ez a kategória.

A 27 tagország átlagát tekintve a háztartások szinte ugyanolyan arányban költenek alkoholra és dohányra, illetve egészségügyi kiadásokra (4,4 százalék és 4,6 százalék), de országonként nézve már nagy különbségeket láthatunk. Csehországban például az alkoholra költött kiadások aránya 8,4 százalék, az egészségügyieké viszont csak 2,8. Bulgáriában, Belgiumban, Németországban és Portugáliában ugyanakkor pont fordítva van.

Magyarországon az uniós átlaghoz képest kevesebbet költünk a lakhatásra (22,7 százalék), az élelmiszerre és az alkoholmentes italokra, éttermi étkezésre, egészségre, alkoholra és dohányra viszont többet.

A visegrádi országokkal összehasonlítva azt tapasztaljuk, hogy hazánkban a lakhatási kiadások viszonylag alacsonyak, főleg Szlovákiához képest, de arányaiban mi költünk a legkevesebbet szabadidős és kulturális tevékenységekre is. Magasabb százalékban jut viszont étteremre és szállodára, és az alkoholos italok és dohány vásárlásában is csak épphogy megelőznek minket a csehek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik