Belföld

Nyilvánosságra hozta az ellenzék, mihez kezdene az oktatással

Az egyesült ellenzék csütörtökön online sajtótájékoztatón mutatta be a hat párt oktatási programjának legfontosabb elemeit. A Telex tudósítása szerint Kunhalmi Ágnes többek közt arról beszélt, hogy kormányváltás esetén első lépésként nagyarányú és egyszeri béremelést ígér az ellenzék a pedagógusoknak.

Az MSZP társelnöke szerint ezt követően a pedagóguspálya vonzerejét a bérek fokozatos és kiszámítható növekedésével erősítenék, helyreállítva a bérek értékállóságát biztosító garanciákat.

Ugyanakkor jelezte, hogy fontosnak tartják, hogy esetükben is megjelenjen a differenciált bérezés, valamint bérpótlékot adnának a halmozottan hátrányos területen sajátos nevelési igényű diákokat oktató pedagógusoknak.

Brenner Kolman ezt követően közölte, hogy minden fiatal számára ingyenes első diplomát ígér az ellenzék, illetve biztosítják, hogy az érettségiig minden magyar fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehessen. Az országgyűlés jobbikos alelnöke továbbá jelezte, hogy felülvizsgálnák az egyetemek alapítványi kiszervezését is.

A momentumos Tóth Endre arról beszélt, hogy modern iskolákat hoznának létre, ahol a készségek fejlesztése, a kreativitás és a csapatmunka kerül előtérbe, nyitott iskolákat, amelyekben mindenki egyenlő eséllyel vehet részt. Mint mondta, csökkentenék a diákok és a pedagógusok leterheltségét, illetve előtérbe helyeznék a kritikai gondolkodást.

Tóth hozzátette: tabletet adnának minden diáknak, hogy

ne lehessen szülői háttér kérdése, hogy ki tud otthon gyakorolni, ki tudja elsajátítani az online és a digitális készségeket.

Visszaállítanák továbbá a tankönyvválasztás szabadságát, valamint ismét 18 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik