Belföld

Novák Katalin: A jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni

MTI/Mónus Márton
MTI/Mónus Márton

Akik azt mondják, csak egy bábu lesz a köztársasági elnöki tisztségben, nem őt, hanem a nőket becsülik le, és nem feltételezik, hogy egy nő önálló döntésekre képes, szuverén közéleti szereplő lehet, többek közt erről beszélt az Indexnek adott interjújában Novák Katalin.

A családokért felelős miniszteri tisztségéről az év végével lemondó politikus Orbán Viktoron keresztül kapta a megtisztelő felkérést, hogy vállalja el a kormánypártok jelölését.

Szerinte mindenütt a világon, így Magyarországon is általános gyakorlat, hogy pártpolitikusok az államfő-jelöltek vagy akár pártvezetők töltik be ezt a tisztséget. Ő kormánypártok köztársasági elnök-jelöltje vagyok, ehhez a politikai közösséghez tartozik.

Kapcsolódó
Kerner Zsolt: Novák Katalin jelenti a végső döfést az államfői tisztségnek
A családokért felelős miniszter jelölése egyszerre remek és borzasztó, ráadásul komoly üzenet a régi fideszeseknek.

Arra a kérdésre, ha arra kerülne a sor, hogy az elnöksége alatt az Alaptörvényt, vagy egy kétharmados jogszabályt próbálnának meg feles többséggel megváltoztatni, aláírná-e az erről megszavazott jogszabályt, Novák azt felelte,

a jogállamiság lebontásához én soha nem fogok hozzájárulni.

Szavaiból arra lehet következtetni, hogy nem lesz konkrét utódja, a választásokig a Miniszterelnökségen Gulyás Gergely miniszter irányításával dolgozik majd a két államtitkára és a teljes szakmai csapat. Hozzátette: jó kezekben lesz a családok ügye.

Hálás azért, hogy a magyar családpolitika alakításáért nyolc évig felelhetett, jó visszatekintenie erre az időszakra.

Bevezettük a CSOK-ot, a babaváró támogatást, az otthonfelújítási programot, a hitelelengedést, növeltük az adókedvezményeket, ott a Nők 40, az autóvásárlási támogatás, az Erzsébet-táborok bővítése, ingyenes étkezés, tankönyv, hosszú a sor. Segítség kell ahhoz, hogy ennyi lehetőség között minél könnyebben el lehessen igazodni. Néhány hete indult el az a bizonyos kalkulátor, de már több mint 55 ezren használták. Sokan még mindig nem ismerik a lehetőségek teljes körét, pedig jogosultak például a CSOK-ra, a jelzáloghitel elengedésre vagy a babaváró támogatásra is

– sorolta.

Kiemelte, a családpolitikának is köszönhetően tíz év alatt 123 ezerrel több gyermek jött világra, olyan gyerekek születtek meg, akiket a szüleik elsősorban anyagi okok miatt nem mertek volna vállalni. Ezen felül százezer olyan kisbaba született meg tíz év alatt, akikről lemondtak volna a szüleik, hiszen közel felére esett vissza az abortuszok száma, tette hozzá.

Szerinte azt senki nem gondolhatja, hogy akik hazánkban igénybe vették a családtámogatásokat, ezek miatt automatikusan a Fideszre fognak szavazni. A nagycsaládosok között valóban vannak nemzeti, keresztény, polgári beállítottságúak, de sokan akadnak másképpen gondolkodók is, mondta.

A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatban elmondta, a nyugdíjasok joggal tartották mérhetetlen igazságtalanságnak, hogy a megszorításokra hivatkozva 2008-ban elvették tőlük a 13. havi nyugdíjat, de most helyreállhat a rend.

Kapcsolódó
Novák Katalin pont az, amire az ellenzék jelenleg képtelen
A Fidesz (meg az ország) következő köztársasági elnökének politikai karrierjét alapjaiban határozza meg, hogy jövő tavasszal ki győz az országgyűlési választáson. Erre jutott Bita Dániel, Pető Péter és Nagy József. Meg arra, hogy Novák Katalinnal szemben ellenzéki jelöltet állítani nem egyszerű feladat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik