Belföld

Hárommillióval távozhat Novák Katalin, akinek élete végéig járhat az államfői fizetés

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI
Az államfői poszt miatt idő előtt lemondó Novák Katalinnak is jár a végkielégítés.

Mintegy hárommillió forintos végkielégítéssel búcsúzhat miniszteri posztjától Novák Katalin, aki december végi hatállyal mond le, miután Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, a Fidesz őt javasolja a köztársasági elnöki posztra. A Fidesz volt alelnöke májustól foglalhatja el az államfői pozíciót. Mivel Novák csak másfél évig volt családokért felelős tárca nélküli miniszter, ezért nem három havi pénz jár neki, mint a büntetőügye miatt lemondott igazságügyi államtitkárnak, Völner Pálnak, hanem csak másfél havi illetmény.

Ennek ellenére nincs oka panaszra: Novák Katalin májustól a miniszteri fizetésének dupláját kapja, azaz körülbelül havi négymillió forintot. Az államfő illetménye ugyanis – a parlamenti képviselőkhöz hasonlóan – az átlagkeresethez van kötve. A hatályos törvények szerint ez az apanázs élete végéig jár neki, személyes gépkocsi-használattal, háromfős titkársággal, egészségügyi ellátással együtt. Ráadásul ha kéri, akkor a „megfelelő lakhatását is biztosítja” neki az állam egy fős személyzettel, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy rezidenciát is kapnak használatra, amelyben családjával élhet akkor is, ha lejárt az államfői mandátuma. Ezek a juttatások a volt államfő halálával sem szűnnek meg teljesen, a jogszabályok szerint az özvegyet is megilleti a rezidencia, a gépkocsihasználat, az egészségügyi ellátás, az államfői illetményhez igazított özvegyi ellátás, sőt, még saját, kétfős titkárság is.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök a keddi kormányinfón ismerte el újságírói kérdésre, hogy Novák Katalin családügyekért felelős tárca nélküli minisztert jelölik az államfői posztra Áder János utódjául. A 44 éves fideszes politikus lesz a legfiatalabb köztársasági elnök a magyar történelemben, valamint az első női elnök is ő lesz. Novák megválasztásáról még az országgyűlési választás előtt dönt a parlament, és a papírforma szerint a fideszes kormánytöbbség támogatásával májusban léphet hivatalba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik