Belföld

Kásler: Fehérje alapú vakcina gyártásáról is tárgyalt az oltóanyaggyár-munkacsoport

Megtartotta alakuló ülését az oltóanyaggyár-munkacsoport, amely azt hivatott eldönteni, hogy a Debrecenben létesülő gyárban milyen típusú, technológiájú oltóanyag készüljön koronavírus ellen.

A kormányzat járványügyi tájékozató oldalára kitett híradás szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a szerdai budapesti tanácskozás előtt felidézte, a hazai oltóanyaggyártás ötlete több mint egy évvel ezelőtt született meg, és a kormány arról is döntött, hogy a gyár létesítését felgyorsítják. A miniszter az ülés után újságíróknak azt mondta, a megbeszélésen több szempontot is figyelembe vettek, és a szakmai vélemények alapján elölt vírust tartalmazó és fehérje alapú oltóanyag gyártását javasolták.

Az elölt vírust tartalmazó vakcina gyártási tervei ismertek voltak, hiszen a Külgazdasági és Külügyminisztérium szeptemberben már bejelentette, hogy szándéknyilatkozatot írtak alá a kínai Sinopharm-vakcina gyártására. A megállapodás szerint legkésőbb 10 hónapon belül létrehozzák a kínai szer előállításához szükséges infrastruktúrát. A fehérje alapú oltóanyagról viszont eddig nem lehetett hallani.

Kásler hozzátette: a grémium munkájában a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, a Debreceni Egyetem képviselői, valamint víruskutatók, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusai, epidemiológusai és az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségpolitikai vezetői vesznek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik