Belföld

Szijjártó a Pegasust gyártó NSO-ról azt hitte, hogy az a Nemzeti Sport Online

Soós Lajos / MTI
Soós Lajos / MTI

Nemcsak Pintér Sándor belügy-, hanem Szijjártó Péter külügyminiszter is referált az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának csütörtöki ülésén.

A külügyi tárca vezetőjét beszámolója után a Pegasus-ügyről is kérdezte a bizottság néhány tagja. A Telex tudósítása szerint Szijjártó kérdésre válaszolva azt mondta, az Információs Hivatal nem vásárolt a Pegasus kémszoftverből, nem üzemeltet és nem üzemeltetett ilyen szoftvert, valamint az IH-nak nincs együttműködése olyan országokkal, ahol használták a kémprogramot.

Azt is mondta, hogy

amikor először kérdezték a Pegasust gyártó izraeli cégről, az NSO-ról, azt hitte, a Nemzeti Sport Online-ról van szó, mert a cégről nem tudta, mi az. Megkérdezte a munkatársait, hogy a sportlap előfizetésével van-e probléma az Információs Hivatalban, de azt a választ kapta, hogy papír alapon veszik a Nemzeti Sportot. 

Szijjártó beszélt arról az interjújáról is, amiben arra utalt, hogy Amerika beavatkozna a 2022-es választásokba Magyarországon. A miniszter szerint rosszul idézték, és a szájába adták, hogy az Egyesült Államok be akar avatkozni.

Nem a Marson élünk, tudjuk, hogy Közép-Európában mindenki szeretne befolyást szerezni

– fogalmazott Szijjártó. Közép-Európában szerinte megtanultunk a leckét, hogy a szélrózsa minden irányából próbálnak itt befolyást szerezni. Ezeket hol kommunikációval lehet kivédeni, hol egyéb eszközöket kell igénybe venni.

A miniszter furcsállta, hogy bizonyos nagykövetségek „a kormány ellen dolgozó sajtót” támogatják anyagilag, és megtiltotta a nagyköveteknek, hogy részt vegyenek tüntetéseken és felvonulásokon, mert ezek „nem férnek bele a normális diplomáciai működésbe”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik