Belföld

Pegasus-ügy: csak zárt ülésen hajlandó válaszolni a kérdésekre Pintér Sándor

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Csütörtökön ülésezett az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, ahol téma volt a Pegasus- és a Völner-ügy, amelyekről a bizottság Pintér Sándor belügyminisztert is kérdezhette. Az ülésről tudósító 444 szerint a belügyi tárca vezetője a nemzetbiztonsági szolgálatok éves munkájáról beszámolva többek között azt mondta,

minden a legnagyobb rendben van, a nemzetbiztonsági szolgálatok hibátlanul végzik a munkájukat.

Feltettek a miniszternek kérdést például a titkos adatgyűjtések engedélyezéséről is, miután kiderült, hogy a pegasusos lehallgatásokat Völner Pál államtitkár engedélyezhette Varga Judit igazságügyminisztert helyettesítve. Mint ismert, Polt Péter legfőbb ügyész kedden hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Erről már a jövő héten szavazhat az országgyűlés. Völner, aki miniszteri biztosként, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkáraként és Varga Judit miniszter helyetteseként is dolgozott, kedden lemondott államtitkári tisztségéről, majd a miniszteri biztosok névsorából is csendben eltüntették. A gyanú szerint a politikus rendszeresen fogadott el 2-5 millió forint kenőpénzt a végrehajtói kar vezetőjétől.

Pintér Sándor az ügyet firtató kérdésre csak annyit mondott, megfelelőek Magyarországon a titkos adatgyűjtés engedélyezésére vonatkozó szabályok, már a 90-es évek eleje óta azok, ahogyan most is.

Az ülésen a DK-s Vadai Ágnes – aki a Honvédelmi és rendészeti bizottság tagja –  is részt vett megfigyelőként, és konkrét kérdéseket is feltett Pintér Sándornak a Pegasus-üggyel kapcsolatban. Pintér azonban ezekre úgy reagált, hogy

csak zárt ülésen hajlandó válaszolni.

A bizottsági ülés után sajtótájékoztatót tartottak ellenzéki képviselők. Molnár Zsolt azt mondta Pintér válaszával kapcsolatban, hogy nemcsak Vadai Ágnest, hanem a megmaradt demokratikus intézményeket érte támadás. A sajtótájékoztatóról élőben jelentkeztünk:

Pintér Sándor arról is beszélt az ülésen, hogy a 2022-es választások lebonyolításában legfeljebb a járványhelyzet okozhat gondot, de járványügyi veszélyhelyzet esetén sem lehetetlenül el a választás.

Pintért Kövér László a titkosszolgálati vezetőknek tartott beszédéről is kérdezték, amelyben nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az ellenzéket. Pintér erre annyit mondott: a titkosszolgálat félévente jelentést adnak a nemzetbiztonsági kockázatokról, és eddig nem merült ez fel az ellenzékről vagy bármely ellenzéki képviselőről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik