Belföld koronavírus

Elutasították az egészségügyi dolgozók alkotmányjogi panaszait a kötelező oltásról

Marjai János/ 24.hu
Marjai János/ 24.hu

Az Alkotmánybíróság pénteken közzétett határozatában elutasította az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltását előíró kormányrendelet elleni alkotmányjogi panaszokat. Az alkotmánybírák nem osztották az indítványozók azon véleményét, hogy az intézkedés sérti az egészségügyi önrendelkezési jogot, és hogy a szabályozás a hátrányos megkülönböztetés tilalmába is ütközne – szúrta ki az index.hu.

A július végén hozott megtámadott jogszabály arról rendelkezik, hogy nem hozható létre jogviszony azokkal az egészségügyi dolgozókkal, gyógyszerészekkel és rezidensekkel, akik nem oltatják be magukat. Így aki nem tudja igazolni az oltás felvételét vagy nem mutat be orvosi szakvéleményt, annak a munkaviszonyát azonnali hatállyal meg kell szüntetni. A kormányrendelet miatt mintegy 250 alkotmányjogi panasz érkezett az Alkotmánybíróságra, többek között az egészségügyi önrendelkezéshez való joggal és a hátrányos megkülönböztetés tilalmával érvelve.

„A támadott szabályozás az egészségügyi ellátórendszer folyamatos működését, illetve a betegellátás biztonságát, ezen államcélok keretei között pedig a társadalom tagjai, a betegek élethez és egészséghez való jogának érvényesülését szolgálja” – érvelt elutasító határozatában az Alkotmánybíróság, amely szerint a közegészségügyi célok elérése – így különösen egy súlyos járvány megfékezése, következményeinek enyhítése – indokolhatja végső eszközként a kényszerítő jogi eszközök alkalmazását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik