Belföld

Kérdéseink, amikre Gulyás Gergely félig vagy nem válaszolt a Kormányinfón

Palágyi Barbara / 24.hu
Palágyi Barbara / 24.hu

Ritkán lehet kérdéseket feltenni a kormánynak, biztos pontnak csak a heti vagy kétheti rendszerességű Kormányinfó számít, ezért ezúttal is ott próbálkoztunk, de a kérdéseink nagy részére nem sikerült választ kapni.

Közismert tény

Gulyás Gergelynek a tájékoztató elején feltették a kérdést, hogy miért módosították a kórházak adatszolgáltatását a lélegeztetőgépen lévő betegekkel kapcsolatban. A miniszter azt mondta, szerinte az invazívan lélegeztetett, vagyis intubált betegek nagyobb veszélynek vannak kitéve, és valójában ők a lélegeztetőgépen lévő betegek, azok pedig nem, akiket nem invazívan lélegeztetnek, tehát csak oxigént kapnak. Megkérdeztük, van-e olyan adata a kormánynak, ami ezt alátámasztja, például az, hogy milyen arányban halnak bele a betegségbe a nem invazívan és az invazívan lélegeztetett betegek.

Gulyás elmondta, hogy nincs ilyen adata, de közismert tény, biológia órára elég volt járni ahhoz, hogy valaki belássa, hogy az invazívan lélegeztetett betegek állapota súlyosabb, és köztudomású, nyilvánvaló tényeket nem kell bizonyítani, így azt sem, hogy a lábtörés vagy a végstádiumú rák-e a súlyosabb betegség. Mindazonáltal a kormány valamiért a több mint másfél éve tartó járvány ellenére most, a negyedik hullám közepén jutott csak el oda, hogy ehhez a nyilvánvaló tényhez igazítsa a napi adatközlést.

3+2=5

A hárommillió raktáron lévő Pfizer vakcina mellé még érkezik kétmillió, így ötmillió adag lesz belőle összesen.

Milyen uniós beszerzés?

Arra a kérdésre, hogy részt vesz-e Magyarország a következő uniós vakcinabeszerzésben, Gulyás azt válaszolta, hogy akkor, ha nincs elég vakcina (most van), vagy új csoportoknak készül oltóanyag, például a gyerekeknek.

Természetesen olvastam, újsághírekben megjelent

Ezt válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy tud-e a kormány arról, hogy letartóztatták a végrehajtói kar elnökét. Újsághírekben korábban annyi jelent csak meg, hogy egy vezetőt tartóztattak le, lapunk pedig hetek óta próbál közelebb jutni a történtekhez. Válasza alapján Gulyás úgy tudja, hogy Schadl Györgyöt egy korrupciós ügy miatt tartóztathatták le, de részleteket nem ismer. Azt mondta, hogy ha a belügyminisztert kérdezzük, több információt tudunk meg.

Ezzel kapcsolatban erős kétségeink vannak, mivel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar mellett kérdéseinkkel megkerestük már a Központi Nyomozó Főügyészséget, a Fővárosi Törvényszéket, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát, valamint a kormány részéről Igazságügyi Minisztériumot is, ám sehonnan nem kaptunk érdemi tájékoztatást, az igazságügyi tárcától pedig semmilyen válasz nem érkezett, míg Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos kérdésére tagadta meg a választ.

Alábbi cikkünket csak a Kormányinfó után élesítettük, így ezt akkor még nem olvashatta Gulyás Gergely:

Kapcsolódó
Hetek óta teljes a hírzárlat a végrehajtók elnökének letartóztatásáról
A legfőbb ügyész, a bíróság és a minisztérium is hallgat róla, hogy az igazságszolgáltatás egyik fontos testületének elnöke rács mögé került.

Kire célzott Novák Katalin?

Novák Katalin azzal cáfolta, hogy szombaton megalakulna az új szélsőjobboldali frakció az Európai Parlamentben, hogy a Fidesz csak demokratikus pártokkal működik együtt. Hírek szerint az Alternatíva Németországnak pártra (AfD) gondolhatott, mint amivel nem működnének együtt, de mivel ezt eddig senki nem mondta ki, rákérdeztünk, kire gondolhatott Gulyás minisztertársa, aki a közelmúltig a Fidesz alelnöke is volt. Gulyás azt mondja, Novák Katalint kell megkérdezni, hogy kire gondolt, ő azonban sajnos éppúgy nem volt jelen a Kormányinfón (még egyszer sem), mint Pintér Sándor.

MZP az EPP-ben

A kérdés az volt, hogy ha az Európai Néppárt felvenné a tagjai közé Márki-Zay Péteréket, akkor felkérnék-e a KDNP-s Hölvényi Györgyöt, hogy lépjen ki a néppárti frakciból, ő ugyanis a tagja maradt a Fidesz távozása után is. Gulyás szerint mivel Márki-Zaynak nincs pártja, erre nincs esély, és a KDNP-nek amúgy is vétójoga lenne ilyen esetben a tagfelvételnél. Gulyás prognózisa szerint ugyanakkor ilyen szándék sincs a Néppártban. Közben csütörtökön Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője mégiscsak bejelentette, hogy a tagjaik közé várják Márki-Zay mozgalmát és a pártját is, ha lesz ilyen.

Indokolt lenne

Megkérdeztük, mikor tervezi a kormány a közérdekű adatigénylések határidejét visszaállítani 90 napról 15+15 napra, miután Orbán Viktor a nyáron azt mondta, indokolt lenne visszaállítani. Gulyás szerint is az, úgyhogy majd vissza fogják, de ezt a szabályt a járványra hozták, és egyelőre a negyedik hullám csúcsán vagyunk. Hogy mikor állítjk vissza, az nem derült ki.

Olvasói sztorik