Belföld koronavírus

Jakab Ferenc az új mutánsról: Előre meg lehetett jósolni

100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon, mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc.

A Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője szerint ez nem azt jelenti, hogy az új variáns tömeges megbetegedéseket fog okozni, ha időben lépnek és vizsgálják a vírusok szerkezetét.

Mint fogalmazott,

Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt.

Az úgynevezett omikron variánsról szólva elmondta, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti, ami nagyon sok, ha belegondolunk abba, hogy a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

Kapcsolódó

Kérdésre válaszolva arról is beszélt, biztos abban, hogy a gyógyszergyárak dolgoznak az omikron elleni hatóanyagot kifejleszteni, és néhány hét alatt át lehet állni, hiszen a technológia kézben van.

Úgy gondolja az oltások mennyiségének is van egy határa, és hosszútávú vizsgálatok fogják megelőzni azt, hogy hány oltást és milyen ütemben kell adni ahhoz, hogy védve legyenek az emberek.

Fel kell zárkóztatni a fejlődő országokat is, mert amíg náluk azt az átoltottsági szintet nem érjük el, mindig újabb és újabb variánsok fognak megérkezni. A légiközlekedés miatt pedig pillanatok alatt Amerikába és Európába fogják ezeket hozni

– magyarázta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy megkaphat-e egyszerre több vírust egy ember, azt mondta: elvi lehetősége megvan, azonban nagyon pechesnek kell lenni ahhoz, hogy ilyen megtörténjen.

Közölte azt is, elképzelhető, hogy a kezdeti 96 százalékos hatékonyságról leesik egy oltóanyag hatékonysága 50 százalékra bizonyos variánssal szemben, de felhívta a figyelmet arra is, hogy ez még mindig több mint a semmi.

Koronavírus

Ajánlott videó

Olvasói sztorik