Nagyvilág

WHO: ne zárják le a határokat az omikron miatt!

Made Nagi / EPA / MTI
Made Nagi / EPA / MTI

A határok nyitva tartására szólított fel vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) – írja az MTI. Világszerte szaporodnak az afrikai országokat érintő utazási korlátozások a koronavírus omikron nevű új variánsának a megjelenése miatt, az egészségügyi szervezet szerint azonban ez nem jó.

A WHO az afrikai országok oldalán áll, és szorgalmazza, hogy hagyják nyitva a határokat

– olvasható az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének a közleményében, amely felszólítja az országokat, hogy kockázatfelmérésen alapuló tudományos megközelítéssel álljanak a kérdéshez.

“Létfontosságú, hogy támogassuk az adataikat átlátható módon kezelő országokat, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy biztosítsuk: időben kapunk meg fontos adatokat” – figyelmeztetett a WHO. Az omikron variáns megjelenéséről beszámoló dél-afrikai hatóság szerint a légijáratok betiltása, amely befolyással van a gazdaságra és az idegenforgalomra, elrettentheti a jövőben az országokat attól, hogy szankcióktól félve hírt adjanak az újabb esetleges variánsok felfedezéséről.

Számos – elsősorban európai – ország függesztette fel a dél-afrikai országokból érkező légi járatokat. Pénteken az Egyesült Államok, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lezárták a határaikat az Afrikának ezen térségéből érkezők előtt.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett, omikron nevet kapott új SARS-CoV-2-variánst a WHO aggasztónak ítélte, mondván gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest és az újrafertőződés fokozott kockázata is fenn áll az új típusú koronavírus eddig ismert variánsaihoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik