Varga Jennifer / 24.hu
Belföld

Az ITM közzétette a budapesti tömegközlekedési megállapodást

A tárca szerint Karácsony Gergely alkalmatlansága miatt nem tudja megoldani a tömegközlekedés finanszírozása körüli helyzetet.

A fővárosi önkormányzat törvényben előírt elsődleges feladata a tömegközlekedés biztosítása Budapesten, és ha a főváros még ezt sem tudja megoldani, akkor a főpolgármester tényleg alkalmatlan – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerda reggel az MTI-vel.

Azt írták, hogy „minimális együttműködési hajlandóság esetén” már hosszú hónapokkal ezelőtt rendezhette volna a budapesti tömegközlekedés idei finanszírozásának ügyét a főváros. Hozzátették:

Bár alkalmatlanságból vagy legújabban figyelemelterelési szándékkal nem tett érte semmit, a kérdés megoldásának kulcsa még mindig a főpolgármester kezében van.

A tárca a közleményében arról írt, a helyi tömegközlekedés biztosítása az önkormányzatok törvényben rögzített, kötelezően ellátandó feladata, a finanszírozáshoz a központi költségvetés jelentős összeggel járul hozzá. A támogatás kifizetését megalapozó megállapodások véglegesítése kizárólag a fővárosi önkormányzaton múlik a tárca szerint. Így folytatták:

A városvezetés azonban nem hajlandó az agglomerációs személyszállítási közszolgáltatások finanszírozásából a valós teljesítés alapján rá eső részt megfizetni, és a finanszírozási megállapodást ennek megfelelően megkötni.

A közleményben a tárca arra is kitért, hogy „a kifizetés feltétele az aláírás”. Így fogalmaztak:

Ha a városvezetés még ezt sem tudja megoldani, azzal csak a főpolgármester alkalmatlanságára szolgáltat újabb bizonyítékot. A könnyen rendezhető kérdés felhabosítása átlátszó, ezért kudarca ítélt próbálkozás arra, hogy a Városháza eladása körüli botrányról másra tereljék a figyelmet. A megoldás kulcsa a fővárosi vezetés kezében van, a helyzet mielőbbi rendezésének felelőssége így Karácsony Gergelyt terheli.

Az ITM szerda délután közzétette a fővárosi és elővárosi autóbusszal végzett szolgáltatások 2021-2022-re vonatkozó finanszírozási feltételeiről és a fővárosi és elővárosi vasúti szolgáltatásokról szóló megállapodást a kormányzati honlapon. A tárca azt írta: „így mindenki meggyőződhet róla, hogy azok nem támasztanak teljesíthetetlen feltételeket”.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.