Belföld

Karácsony Gergely közzétette a kormányzati kifosztómétert

Karácsony Gergely / Facebook
Karácsony Gergely / Facebook
A főpolgármester arra reagált, hogy a Miniszterelnökség szerint kiemelten támogatják Budapestet. Szerinte fordítva, az Orbán-kormány két év alatt szisztematikusan kifosztotta a fővárost.

Szerdán a Miniszterelnökség közleményben tudatta, milyen nagyon fontos az Orbán-kormánynak Budapest, milyen komoly támogatást adott az egyik leggazdagabb helyhatóságnak, a Fővárosi Önkormányzatnak, amelynek – szerinte – anyagi helyzete is stabil. Az innovációs tárca később külön jelezte, Karácsony Gergely alkalmatlan, ha nem biztosítja a tömegközlekedést, amelynek idei finanszírozása csak rajta múlik.

A főpolgármester erre válaszul a közösségi oldalán közzétette az úgynevezett kifosztómétert, amely azt tette mérlegre, eddig mennyi pénzt vett el az Orbán-kormány Budapesttől. Karácsony Gergely azt írta, nem a kormány támogatja anyagilag a fővárost, hanem éppen fordítva, a főváros a kormányt.

A fővárosban befizetett adók 98%-át ugyanis elvonják, a fővárosi önkormányzat saját bevételeiből is fizet a kormánynak,

így valósult meg az a korábban elképzelhetetlen forgatókönyv, hogy mára a főváros nettó befizetője lett a költségvetésnek. Két év alatt szisztematikusan kifosztották Budapestet.

Felsorolása szerint az Orbán-kormány támogatásként eddig:

  • elvonta a gépjárműadót,
  • négyszeresére (37 milliárd forintra) emelte a szolidaritási hozzájárulást,
  • 80 milliárd forint iparűzési adót vont el a fővárostól és a kerületektől,
  • értelmetlen víziközműadóval igyekszik tönkretenni az ivóvízellátást,
  • pazarló állami kukaholdinggal a szemétszállítást,
  • a kedvezményes hitelfelvételek blokkolásával a járműbeszerzést.

A kormány most a közösségi közlekedést akarja ellehetetleníteni, amikor visszatartja a költségvetési törvény alapján Budapestnek járó 12 milliárd forintot – tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint a kormány azért bünteti a fővárost, mert a budapestiek masszív többsége nem vevő a gyűlöletkampányokra,  tisztán látja, a NER 11 év alatt szétlopta az országot, lerohasztotta az oktatást, az egészségügyet. Mint írta, az Egészséges Budapest támogatási szerződései ügyében is az utolsó pillanatig packáztak, hogy ne tudjanak a beruházásokkal tervezni a szakrendelők és a partner egészségügyi szolgáltatók.

Arroganciában mindig is kiváló volt a Fidesz, kormányzásban pedig csapnivaló

– zárta bejegyzését a főpolgármester.

Frissítés!

Karácsony Gergely később külön reagált az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményére, amely szerint az ő aláírása a feltétele, hogy megkapják a budapesti közlekedésnek járó 12 milliárd forintot.

Nem először vagyok kénytelen azt mondani, hogy Palkovics Fudan-ügyi miniszter hazudik

– tudatta a főpolgármester. Jelezve, a kormány kötelezettségét rögzítő dokumentum maga a költségvetési törvény, azon pedig Orbán Viktor és Áder János aláírása szerepel.

Szerinte ez a Budapest elleni kormányzati támadás új szintje, eddig csak sarcoltak, megszegték adott szavukat, de már saját törvényeiket sem tartják be.

A főváros határidőre, fillérre betartja az agglomerációs közlekedés támogatására vonatkozó megállapodást, havonta mintegy 500 millió forintot utal e célra. Szerinte a kormány kicsinyes politikai bosszúból akarja ellehetetlenítani a fővárosi közösségi közlekedést  működtető cégeket – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik