Élő Belföld

Szombattól zárt terekben kötelező lesz a maszkviselés

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az 500 főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni, az egészségügyben kötelező lesz a harmadik oltás, az iskolák igazgatói pedig saját hatáskörben rendelhetnek el kötelező maszkviselést.

LMP: Nem elegendők a kormány új intézkedései

Az LMP közleményben bírálta a szigorításokat:

Az Orbán-kormány ismét nem mer felvállalni komoly intézkedéseket, nem köti védettségi igazolványhoz az egyes szolgáltatások igénybevételét, az iskolákban az igazgatókra terheli a felelősséget, az óvodákról, bölcsődékről pedig szót sem ejtett, ahogyan arról sem, hogy kötelezően és ingyenesen tesztelnék a pedagógusokat, diákokat, vagy rendeznék a fertőzöttek táppénz helyzetét. (…)A kormány gyáva, alkalmatlan és nem tesz meg minden tőle telhetőt a vírus megfékezése érdekében.

Karas Monika végkielégítése

Más az a helyzet, amikor csődbe megy az ország és a távozó vezetők végkielégítést vesz fel, és más az, amikor egy jól működő országban távozó hivatali vezetőről van szó – válaszolta újságírói kérdésre.

Az előzményekről itt írtunk:

Kapcsolódó
Végkielégítés és kártalanítás címén nettó 41 milliót kapott az NMHH lemondott elnöke
Karas Monika „új szakmai kihívásokat” keresett, amit az Állami Számvevőszéknél meg is talált, ahol havi bruttó 4,2 millió forintot keres már novembertől. Mégis 35 millió forinttal kártalanítják, amiért egy évig nem helyezkedhet el a médiában.

Nem jó haldokló betegeket mutatni

Gulyás saját bevallása szerint nem híve a katasztrófaturizmusnak, ezért nem támogatja a Magyar Orvosi Kamara azon felvetését, hogy hozzanak nyilvánosságra a Covid-osztályokon készült képeket, hogy ezzel is ösztönözzék az oltatlanokat az oltások felvételére. Gulyás szerint erre elegendők a számok.

Megkapják a budapesti kerületek az egészségügyi támogatást

jelentette ki Gulyás Gergely, ráadásul még ebben a hónapban.

Az előzmény: a fővárosi önkormányzat szeptemberi ülésén döntött úgy, hogy megvétózzák az atlétikai vb-t, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt vagy ha nem teljesítik az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit – ez most 10,2 milliárd forint és ezt fogják Gulyás ígéretet szerint megkapni a kerületek.

Azt reméljük, hogy egy hónap múlva sokkal jobb lesz a helyzet

Általánosságban a világ amellett döntött, hogy aki be van oltva és van negatív PCR-tesztje, az utazhat; működnek a szállodák és az éttermek; kell a szabályozás, hogy ne álljon le a turizmus. A kormány bízik abban, hogy Magyarország jelenlegi utazási besorolása egy, másfél hónap múlva változik, miután túlestünk a negyedik hullám csúcsán.

Uszodai zaklatások

Az ilyen jellegű cselekményeket szigorúan büntetjük, létrehoztunk egy áldozatsegítő központot – mondta el Gulyás, de hozzátette, hogy igazságot szolgáltatni akkor lehet, ha ilyen jellegű bűncselekményeket követ el valaki, az minél előbb kerüljön bíróság elé valaki.

Elmondta azt is, hogy a konkrét esetben nem tud nyilatkozni, mert vádak és ellenvádak kerültek elő.

Kapcsolódó
Cseh László: Lelki terrorban éltünk, ez nem kérdés
Nagyinterjú minden idők legsikeresebb nem olimpiai bajnok úszójával, aki az első és a második hely közti különbségről, Michael Phelpszről, a vízben sírásróla , félelemről és arról is vall, ki és miért gondolja azt, hogy csak az a jó versenyző, akit sikerül testileg, lelkileg megtörni.

Szóba került a költségvetés módosítása

A kormány egyelőre várja a Magyar Nemzeti Bank decemberi előrejelzését, de a kormányülésen szóba került, hogy a magas infláció miatt változtassanak a 2022-es költségvetésen. Abban viszont egyetértés van, hogy az infláció csak a jövő év második felére térhet vissza a 3 százalék alatti, normális sávba.

Kiskereskedelmi láncok

Azt sokszor elmondta a kormány, hogy bizonyos szektorokban fontosnak tartják, hogy magyar tulajdonosok kellő súllyal legyenek jelen és abban igaza van Lázár Jánosnak, hogy ahol ezt még nem érték el, az a kiskereskedelem. Ugyanakkor – tette hozzá Gulyás – a magántulajdon védelme megkérdőjelezhetetlen, ezért nincsenek arra vonatkozó kormányzati döntések, amelyek ezen változtatnának.

Lakcímszabályok változása

Gulyás megjegyezte, hogy amíg a parlamentben öt héten keresztül tárgyalták a lakcímbejelentésre vonatkozó új szabályozási tervet, addig az ellenzéknek nem volt kifogása a módosítás ellen. Hozzátette azt is, hogy az új intézkedésnek semmi köze a választáshoz.

Kapcsolódó
TASZ: Egy friss törvénymódosítás lényegében legalizálja a voksturizmust
A civil szervezet szerint a Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes által benyújtott javaslat legalizálja a fiktív lakcím létesítését.

Tömegközlekedési normatíva

Az eddigi megállapodás 2020-ban lejárt, új egyezség azonban nem született és Gulyás szerint a főváros inkább politikai vitát akar a kormánnyal, mint megoldást. Ha megszületik az egyezség, lesz normatíva.

Mi a helyzet a home office-szal?

Végső soron ehhez az eszközhöz is lehet folyamodni, de a kormány fontosnak tartja, hogy az ország ne álljon le – válaszolta Gulyás.

Arra, hogy visszatérhet-e a digitális oktatás, a miniszter határozott nemmel válaszolt. Ha az iskolák megállnak, akkor minden megáll. Még egy feltétel lenne, amely tovább javítaná a helyzetet, az, ha az 5 évnél idősebb, 12 évnél fiatalabb gyerekeket is lehetne oltani. Jó eséllyel december elején ezt engedélyezni fogja az EMA, ha ez megtörténik, Magyarország is alkalmazni fogja.

Nem irracionális az, hogy polgármesterek nem kapnak adatokat?

A szombathelyi polgármester a Vas Megyei Kormányhivataltól szeretett volna település járványadatokat kérni, de azt a választ kapta, hogy 45 napot kell várni rá. Arra az újságírói kérdésre, hogy ez nem irracionális-e, Gulyás azt válaszolta, hogy a polgármesternek inkább segítenie kéne a járványügyi védekezést.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egyébként nemrég ajánlást adott ki ezzel kapcsolatban:

Kapcsolódó
NAIH: A polgármestereket tájékoztatni kell a települési fertőzöttségi adatokról
Az adatvédelmi hatóság szerint a megfelelő védekezéshez szükség van a megfelelő adatközlésre.

Ügyeleti díj az egészségügyben

A jelenlegi szabályozás szerint az ügyelet díj a napi díjazás 70 százaléka, hétvégén a 90 százaléka, akar-e ezen a kormány változtatni? – hangzott el az újságírói.

Most elsősorban az egészségügyi védekezés van terítéken, ha ezen túl leszünk, akkor hosszabb távú rendelkezést kell hozni, válaszolta Gulyás.

A kiskunhalasi járványkórházat akkor nyitják meg, ha szükség lesz rá.

A kormány nem ellenségként tekint az oltatlanokra,

hanem azt szeretnék, ha mindenki belátná, hogy akkor tudják megelőzni a további hullámokat, ha az oltottság nagyon magas szintet ér el.

Lehet még szigorúbb intézkedéseket is hozni, és léptek is egyet előre, utalva a kötelező maszkviselésre, de nem akarják, hogy bárki korlátozva érezze magát.

Pedagógusok kötelező oltása

A kormány szerint a szakszervezeteknek segítenie kellene abban, hogy a pedagógusok beoltassa magát. Jelenlegi ismereteik szerint a pedagógusok 86-87 százaléka be van oltva, ezt akarják felemelni. Gulyás hozzátette azt is, hogy tanárok még ha maguk nem is veszélyeztetettek, sok gyerekkel dolgoznak együtt, ezért lenne fontos, hogy a maradék is beoltassa magát.

A miniszter megismételte, hogy aki egészségügyi probléma miatt nem oltathatja be magát, annak igazolására továbbra is van lehetőség.

Meddig kell az egészségügyi dolgozóknak a harmadik oltást felvenni?

A második oltást követő hetedik hónap végéig. Akinél ez már eltelt, annak időt kell biztosítani arra, hogy ez megtörténjen.

Miután még a rendelet nem jelent meg, ezért Gulyás nem akart kitérni az esetleges szankciókra, de nem látja, miért ne lenne ugyanaz érvényes, mint a második oltásnál – azaz ha az egészségügyi dolgozó megtagadja az oltás felvételét, akkor nem dolgozhat.

Olvasói sztorik