Belföld

Lejárt a határidő, de a főváros még nem döntött az atlétikai vb vétójáról

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

A fővárosi önkormányzat szeptemberi ülésén döntött úgy, hogy megvétózzák az atlétikai vb-t, ha a kormány végrehajtja a Fudan-törvényt vagy ha nem teljesítik az Egészséges Budapest Program 2021-es kifizetéseit. Az Egészséges Budapest Program keretében az idén 10 milliárd forintnak kellene érkezni a fővárosi kerületekhez a leromlott állapotú szakrendelők felújítására, cserébe Budapest nem tesz keresztbe a ferencvárosi atlétikai stadion már elkezdett megépítésének – ez utóbbiról még a ciklus elején állapodott a kormány és a főváros.

A budapesti szakrendelők felújítására szánt pénzt a kerületeknek október 31-ig kellett volna megkapniuk a pénzt a kormánytól. A Telex megkérdezte Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztályát, hogy a határidő letelte után meghozzák-e a döntést az atlétikai vb megvétózásáról.

A hivataltól a lap azt a választ kapta, hogy most ellenőrzik, hogy megtörtént-e a folyósítás, és a válasz függvényében viszik tovább az ügyet.

A lehetséges fővárosi vétó másik indítóoka, hogy a kormány korábban meghozta a Fudan-törvényt, ami lényegében lehetővé teszi, hogy a kínai Fudan Egyetem beköltözzön a Diákvárosnak kiszemelt területre a ferencvárosi Duna-parton. A Fudan-törvényre a főváros szeptemberben vétófenyegetéssel reagált, mivel szerintük ezzel a kormány felrúgta a korábbi megállapodást. A kormány erre a lépésre úgy válaszolt, hogy egyelőre leállították a Fudan ügyeit, valamint kijelentették, hogy a főváros rúgta fel a megállapodást a fenyegetéssel.

A lap felhívta a figyelmet a Népszava múlt heti tudósítására is, amely szerint Havasi Gábor egészségügyi tanácsnok azt mondta: az Egészséges Budapest idei projektjeinek támogatói szerződéseit továbbra sem írták alá, sőt néhány kedvezményezett önkormányzattal még a kapcsolatot se vették fel ebben az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik