Belföld

Márki-Zay Péter: A gazdasági elit kiéhezett egy tisztességes, nem korrupt kormányra

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Politikai okból senkit nem rúgna ki, kormányfőként sem. Szerinte még Polt Péter emberei is alig várják, hogy elszámoltathassák a bűnözőket.

Márki-Zay Pétert polgármesterként nem érdekli, ki melyik pártnak kampányol, van náluk most is Fidesz-aktivista, de politikai okból senkit nem rúgnak ki. Ezen kormányfőként sem változtatna. A Blikknek azt mondja, a mostani rendszerben is nagyon sok a jó szakember, csak rosszindulatú feltételezés, hogy ők mind a Fidesz lojális emberei. Szerinte még a Polt Péter vezette ügyészségen is alig várják, hogy elszámoltathassák végre a bűnözőket.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként nem változott nagyon az élete. Nincs testőre, pedig erőltetnék. Több barátja lett, keresték  vállalkozók, de nem kértek semmit. Bige László sem. Szerinte neki az ér meg minden pénzt, hogy bukjon meg a korrupt NER.

A gazdasági elit ki van éhezve arra, hogy tisztességes, nem korrupt vezetése legyen az országnak. Semmi egyebet nem akarnak, csak azt, hogy hagyják őket békén.

Kapcsolódó
Bige László szerint a NER előbb bukik, mint ő
A leggazdagabb magyarok egyikének megüzenték, békén hagyják, ha elhagyja az országot. Ő inkább kivár. Most is, csakazértis.

Márki-Zay Péter szerint csak Orbán Viktornál működik a hűbéri rendszer, nála nem, Hódmezővásárhelyen sem. Most is fideszesek nyerik a legtöbb megbízást, csak a szabad verseny miatt lényegesen olcsóbban. 12 év alatt olyan előnyre tettek szert, hogy ők tudják a legjobb ajánlatot tenni. Ezzel nincs mit tenni.

Azt mondja, nem az a céljuk, hogy az egyik tolvaj helyét egy másik vegye át. Ők a lopást szüntetnék meg.

Lehet, hogy az ország legnagyobb vállalkozója marad Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc, de az elszámoltatás után

nem biztos, hogy Mészáros Lőrinc lesz a leggazdagabb ember az országban… (…) Amit tisztességtelenül vettek el az államtól, azt vissza kell adni a nemzetnek. Személy szerint csodálkoznék, ha a Fidesz-oligarchák a teljes vagyonukkal el tudnának számolni.

Rezsicsökkentés, üzemanyagár, melegházasság, abortusz

Arról, hogy a Fidesz azzal kampányol, eltörölné a rezsicsökkentést, azt mondja, valójában ő akar valódi rezsicsökkentést, a Fidesz-féle fenntarthatatlan, a világpiaci árak ugyanis nem állnak meg a határon, a végén az adófizetők azokat úgyis megfizetik.

A megoldás az épületszigetelés, megújuló energiatermelés és energiahatékonyság.

Tartósan végtelenül károsnak tartja, ha piaci folyamatokba az állam felelőtlenül beavatkozik, ezért nem szállt be abba a kampányba, hogy fagyassza be a kormány az üzemanyagárakat.

A verseny mellett a nyugati kultúra részének tartja, hogy azonos jogokat kell adni mindenkinek.

Bőrszín, vallás, szexuális orientáció alapján nem különböztetünk meg embereket.

Támogatná a melegházasságot, bár nagyon konzervatív nézeteket vall a válásról, az abortuszról, a gyereknevelésről, azokat soha nem kényszerítené senkire.

Az interjúban szó esik a családról. Elárulja, a kislányát minap zaklatták őmiatta az interneten, a református lelkész a reggeli áhítaton gyermeke előtt szidta őt, összességében mégis több a  pozitív visszajelzés. Szerinte családja nem költözne Budapestre, ha győzne jövőre, mert hét gyermekéből öt már nagykorú, a két kisebb Hódmezővásárhelyen jár iskolába, és nagyon szeretnek ott élni, ahogy a felesége és ő is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik