Belföld

Súlyosabb büntetést kértek a Marian Cozma megöléséért korábban elítélt férfire

Nagy Lajos / MTI
Nagy Lajos / MTI

Súlyosabb büntetést kért a Győri Fellebbviteli Főügyészség a minősített emberkereskedelem és pénzmosás miatt elítélt férfire és a cinkostársaira. Értesüléseink szerint az elsőfokon nyolc és fél évre ítélt férfi az a korábban nevet változtató Sztojka Iván, aki részt vett a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma 2009-es brutális megölésében.

A vádirat szerint S. I.  felvette a kapcsolatot az általa már korábban megismert, prostituáltként dolgozó nővel, akitől elvette a  jövedelmét. A nem jogerős ítélet szerint 1 millió 399 ezer forintos bevételre tett szert abból, hogy kihasználta a nő kiszolgáltatott helyzetét és érzelmeit.

A másod- és harmadrendű vádlottak révén jutott a pénzhez. A Székesfehérvári Törvényszék az ügy elsőrendű vádlottját a nyolc év hat hónap fegyház mellett mellékbüntetésként nyolc évre eltiltotta a közügyektől, és 1 millió 399 ezres vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben.

Az emberölés miatt 13 év 10 hónapra ítélt férfinek megszüntették a feltételes szabadságra helyezését is. Ez azt jelenti, hogy S. I.-nek a korábbi büntetéséből elengedett négy évet is le kell majd ülnie.

A bíróság az ügy másod- és harmadrendű vádlottját folytatólagosan elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek, őket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették a folytatólagosan elkövetett pénzmosás vádja alól. Az ítélet ellen az ügyész mind a négy elkövető terhére fellebbezést jelentett be, de fellebbezett három vádlott, illetve a védőik is. 

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint a barátnőjét kihasználó férfi esetében indokolt a pénzmosás rendbeliségének a megváltoztatása, és súlyosabb büntetés kiszabása szükséges vele szemben. Kitértek arra is, hogy a férfi csak nevet változtatott, de életmódot nem, és a feltételes szabadsága alatt követett el újabb bűncselekményeket.

De súlyosabb büntetést kértek S. I. cinkostársaira is. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint az elkövetők pénzmosási bűncselekménye bűnszövetségben elkövetettnek minősül. Ebben pedig a korábban felmentett vádlott is bűnös, aki felfüggesztett szabadságvesztésre ítélendő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik