Belföld koronavírus

Vattay Gábor: Áprilisig is elhúzódhat a járvány, akár napi hatvan áldozattal is lehet számolni

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Akár áprilisig is elhúzódhat a járvány, amely során akár folyamatosan négyezer körüli kórházban ápolttal és napi hatvan halottal is lehet számolni – jelezte  Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője prognózisa alapján a Népszava. A szakember rövid távon az esetek számának gyors felfutását, majd mérsékelt visszaesését, azaz egy tüskét lát a járványgörbén.

A lap szerint Vattay a várható jelenséget azzal magyarázza, hogy két hatás összegződik: a járvány most tapasztalt terjedéséhez hozzáadódik annak következménye, hogy folyamatosan egyre többen veszítik el az első két oltással szerzett védettségüket.

Mivel korábban nagy hullámokban kapták a második oltást az emberek most ugyanilyen nagy tömegben kezdik is elveszíteni védettségüket azok, akik nem veszik fel a harmadik vakcinát.

A szakértő ezt azzal a képpel próbálta érzékeltetni: mintha mindig újabb és újabb köteg száraz fa táplálná a járvány tüzét. Így a szakértő szerint a tavaszig elhúzódó járvány jóslatát az alapozza meg, hogy a csak kétszer oltottak folyamatosan adnak utánpótlást a járvány terjedéséhez. Vattay Gábor szerint ezt a rossz forgatókönyvet egy erőteljes harmadik oltáskampánnyal lehetne elkerülni.

A szakember azt ajánlja, hogy aki teheti, a második oltása után legkésőbb 5-6 hónappal kérje a harmadikat, mert ez erősen csökkenti a súlyos tünetek esélyét. Valamint arra kér mindenkit, hogy zárt terekben viseljenek maszkot. Ez utóbbit javasolta egyébként korábban a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Orvosi Kamara is, teszi hozzá a Népszava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik