Belföld

Újra Polt Péterhez fordul a DK a kalocsai gyermekotthon miatt

MTI/Soós Lajos
MTI/Soós Lajos

Friss cikkünk nyomán újra Polt Péterhez fordul Vadai Ágnes, a DK képviselője. Régóta foglalkozunk az üggyel, érdemes felidézni a mérföldköveket:

Kapcsolódó
Kalocsai gyermekotthon: „Kerékpárlopás miatt is komolyabb nyomozás folyik, mint gyermekbántalmazási ügyben, ha az szociális gondozottakat érint”
A 24.hu cikkei nyomán ombudsmani, majd rendőrségi vizsgálat indult a kalocsai gyermekotthonban, ahol rendszeres erőszakról számolnak be szemtanúk és érintettek. A rendőrség szerint nincs bizonyíték. Az általunk kérdezett büntetőjogász szerint a nyomozás szakszerűtlen és felületes lehetett.
  • Tavaly a kalocsai speciális gyermekotthon névtelenséget kérő dolgozói keresték meg a 24.hu-t. Arról számoltak be, hogy egyes nevelők veréseknek, alázásoknak vetik alá az intézményben élő gyermekeket. Megkerestünk volt növendékeket is, akik az információkat megerősítették.
  • Közben kiderült, hogy a 10-18 éves fiúk lelkigondozását olyan pap végzi, akivel szemben korábban egyházi eljárás folyt egy fiatalember szexuális molesztálása miatt.
  • Az intézményt fenntartó EMMI csupán azt közölte, hogy a kalocsai intézményben példaértékű munka folyik. További kérdéseinkre semmilyen választ nem kaptunk.
  • A lelkész felettese, Bábel Balázs érsek nem talál kivetnivalót abban, hogy molesztálási ügybe keveredett pap foglalkozik az intézeti fiúkkal.
  • Cikkeink nyomán Szél Bernadett országgyűlési képviselő az ombdsmanhoz fordult, aki idén februárban vizsgálatot végzett az otthonban, és ennek eredményeit májusban közzétette.
  • A Bács-Kiskun Megyei Rendőrfőkapitányság ugyanakkor már le is zárta a kiskorú veszélyeztetése miatti nyomozást: bizonyítékot nem találtak.

Ma azt írtuk meg, hogy az általunk kérdezett büntetőjogász szerint – a nyomozást megszüntető határozat indoklása alapján – a nyomozás szakszerűtlen és felületes lehetett.

Erre reagált a DK képviselője. Vadai Ágnes azt írta: „Mai hír, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőrkapitányság bizonyítékok hiányában a nyomozást már le is zárta. A Demokratikus Koalíció elképesztőnek tartja azt a felületességet, hogy a szemtanúi beszámolókkal alátámasztott, és az ombudsmani jelentés által is feltárt bűnügyekben a nyomozó hatóság eljárt, és azt a cinizmust, hogy a nyomozás gyors megszűntetését a bizonyítékok hiányára fogják. Ezért újabb írásbeli kérdéssel fordulok Polt Péterhez, hogy megtudjuk: hogyan lehetséges az, hogy – ahogyan a TASZ ügyvédje is fogalmazott – egy biciklilopási ügyben is komolyabb nyomozás folyik, mint az állami fenntartású intézményben történő sorozatos gyermekbántalmazások miatt.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik