Belföld

Alulbecsülték a tram-train szegedi áramfalását, 70 millióból javítanak

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI
A Hódmezővásárhelyet és Szegedet összekötő vasút-villamos több áramot igényel, mint elsőre gondolták. Ezért Szegeden bővítésre van szükség.

Lázár János jó ideje diadalittasan számol be a tram-train, azaz a vasút-villamos projektjének előrehaladásáról. A villamos és vonat hibridjeként működő, nyílt pályán és városi környezetben is közlekedő szerelvények ügye sok döccenő után eljutott oda, hogy a pálya kész van, megjöttek az első vonatok, amik utasok nélküli próbaüzemen vannak. Csakhogy a Szegeder szerint van itt még egy bökkenő:

nevezetesen az, hogy nem vizsgálták meg az illetékesek, hogy a szegedi villamosközlekedést ellátó áramfejlesztő bírja-e a plusz terhelést. Jelenleg úgy tűnik, nemigen.

A szegedi önkormányzat pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságságának szerdai ülésén derült ki ez a lap szerint. Mégpedig az látott napvilágot, hogy a tram-train szerelvények lényegesen több áramot vesznek fel, mint a Szegeden futó PESA típusú villamosok, ezért az áramalakítók fejlesztésére, átalakítására van szükség.

Emiatt a MÁV 70 millió forintos vissza nem térítendő támogatást ad a szegedi tömegközlekedési cégnek, az SZTK-nak, hogy szeptember 15. és december 31. között növelje az áramhálózat terhelhetőségét. Újabb bökkenő, hogy a tervek szerint az adventi időszakban már utasokat szállított volna a tram-train. A tervezést a LÁET Kft., a kivitelezést a DEBARU Kft. végzi, bár pénteken még tárgyal erről a szegedi közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik