Közélet
Hódmezõvásárhely, 2018. május 29.
Lázár János, a térség fideszes országgyûlési képviselõje felszólal a hódmezõvásárhelyi közgyûlés ülésén 2018. május 29-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

2021-ben már jár a villamos Szeged és Hódmezővásárhely között

24.hu
24.hu

2018. 11. 10. 17:11

Lázár János szerint ez soha nem látott lehetőségeket biztosít a városban élőknek.
Korábban a témában:

Jól halad a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekapcsoló tramtrain építése, 2020 késő nyarán elkezdődhet a próbaüzem, 2021-ben, tanévkezdéskor pedig már használhatják az utazók a szerelvényeket – közölte Lázár János az MTI-vel.

A beruházásért felelős kormánybiztos elmondta, az Európai Unió és a magyar állam összesen 71 milliárd forintot fordít arra, hogy a két várost villamos kösse össze, segítve ezzel napi 5-10 ezer ingázó boldogulását.

Az elmúlt 150 év legnagyobb hódmezővásárhelyi beruházása soha nem látott lehetőségeket biztosít a városban élőknek – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus, aki a fejlesztést 2022-ig tartó képviselői ciklusa legfontosabbikának tartja.

A beruházás mintaprogram, a megoldást – ha beválik – alkalmazhatják a budapesti elővárosi közlekedésben, illetve más nagyvárosok esetében is – közölte.

A fejlesztés három fő részből áll: az új villamosvonal kiépítéséből Hódmezővásárhely belterületén, a nagyvasúti pálya korszerűsítéséből a két település között, valamint a vasút és a szegedi villamosvonal összekapcsolásából – tudatta Lázár János.

A Stadler német minta alapján Spanyolországban 8+4 szerelvényt gyárt, ezek közül az elsőként elkészülővel 2020 késő nyarán elindulhat a próbaüzem. A tervek szerint csúcsidőben a szerelvények 10 percenként járnak majd 30 perces menetidővel a két város között – mondta a kormánybiztos.

A kormány gazdasági tartalékként tekint a térségre. A versenyképesség javításához szükség van a közlekedési infrastruktúra javításához – jelentette ki a politikus, aki kormánybiztosként feladatul kapta a Gyula-Békéscsaba-Hódmezővásárhely, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal korszerűsítésének vizsgálatát is.

A Szeged és Szabadka közötti vonal rekonstrukciójához az engedélyes tervek már elkészültek. Az óránként 120-160 kilométeres sebességre, és később villamosközlekedésre is alkalmas pálya kialakításával a két város közötti menetidő a korábbi két óráról 31 percre csökkenthető – közölte a politikus, megemlítve, ki kell dolgozni a schengeni külső határon szükséges ellenőrzések technikáját.

A beruházásról – amelynek célja Szabadka és térsége megtartóerejének növelése is – a jövő héten egyeztet Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, majd később a szerb kormánnyal – mondta Lázár János. Hozzátette: a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kiépítésének költsége mintegy 150 milliárd forint, melyet uniós, szerb és magyar költségvetési forrásokból fedeznének. (MTI, fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.