Közélet

2021-ben már jár a villamos Szeged és Hódmezővásárhely között

Lázár János szerint ez soha nem látott lehetőségeket biztosít a városban élőknek.

Jól halad a Hódmezővásárhelyt és Szegedet összekapcsoló tramtrain építése, 2020 késő nyarán elkezdődhet a próbaüzem, 2021-ben, tanévkezdéskor pedig már használhatják az utazók a szerelvényeket – közölte Lázár János az MTI-vel.

A beruházásért felelős kormánybiztos elmondta, az Európai Unió és a magyar állam összesen 71 milliárd forintot fordít arra, hogy a két várost villamos kösse össze, segítve ezzel napi 5-10 ezer ingázó boldogulását.

Az elmúlt 150 év legnagyobb hódmezővásárhelyi beruházása soha nem látott lehetőségeket biztosít a városban élőknek – hangsúlyozta a térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus, aki a fejlesztést 2022-ig tartó képviselői ciklusa legfontosabbikának tartja.

A beruházás mintaprogram, a megoldást – ha beválik – alkalmazhatják a budapesti elővárosi közlekedésben, illetve más nagyvárosok esetében is – közölte.

A fejlesztés három fő részből áll: az új villamosvonal kiépítéséből Hódmezővásárhely belterületén, a nagyvasúti pálya korszerűsítéséből a két település között, valamint a vasút és a szegedi villamosvonal összekapcsolásából – tudatta Lázár János.

A Stadler német minta alapján Spanyolországban 8+4 szerelvényt gyárt, ezek közül az elsőként elkészülővel 2020 késő nyarán elindulhat a próbaüzem. A tervek szerint csúcsidőben a szerelvények 10 percenként járnak majd 30 perces menetidővel a két város között – mondta a kormánybiztos.

A kormány gazdasági tartalékként tekint a térségre. A versenyképesség javításához szükség van a közlekedési infrastruktúra javításához – jelentette ki a politikus, aki kormánybiztosként feladatul kapta a Gyula-Békéscsaba-Hódmezővásárhely, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal korszerűsítésének vizsgálatát is.

A Szeged és Szabadka közötti vonal rekonstrukciójához az engedélyes tervek már elkészültek. Az óránként 120-160 kilométeres sebességre, és később villamosközlekedésre is alkalmas pálya kialakításával a két város közötti menetidő a korábbi két óráról 31 percre csökkenthető – közölte a politikus, megemlítve, ki kell dolgozni a schengeni külső határon szükséges ellenőrzések technikáját.

A beruházásról – amelynek célja Szabadka és térsége megtartóerejének növelése is – a jövő héten egyeztet Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével, majd később a szerb kormánnyal – mondta Lázár János. Hozzátette: a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal kiépítésének költsége mintegy 150 milliárd forint, melyet uniós, szerb és magyar költségvetési forrásokból fedeznének. (MTI, fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik