Belföld

Hvg.hu: Kedden dönthetnek arról, hogy ki szerepelhet az előválasztási szavazólapon

A Hvg.hu értesülései szerint kedden dönthet a délelőtt ülésező Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) arról, hogy pontosan kiknek a neve és milyen formában szerepeljen a szavazólapon az ellenzéki előválasztás második fordulójában, mert a szavazólapokat el kell küldeni a nyomdának.

Az OEVB eredetileg nem foglalkozott volna ezzel a kérdéssel, és a három, a második fordulóba bejutott miniszterelnök-jelölt – Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter – neve szerepelt volna a lapon, ám Karácsony és Márki-Zay eddig nem tudott dönteni arról, hogy ki lépjen vissza a másik javára.

Karácsony ezt követően bejelentette, hogy kezdeményezni fogják az OEVB-nél, hogy az ő és Márki-Zay neve ne egymás alatt, hanem egymás mellett szerepeljen a szavazólapokon, azonban ezt a hat párt által meghozott szabályok nem teszik lehetővé.

Az ötletet nem csak Dobrev Klára, hanem az egész folyamat civil kontrollját megtestesítő Civil Választási Bizottság (CVB) elnöke, Magyar György ügyvéd is kritizálta, aki a Hvg.hu-nak azt mondta: nem hiszi, hogy a hat párt át tudja nyomni ezt a döntést, de ha mégis, „azt mi civilek nem hagyjuk, akkor inkább felállunk”. Hozzátette: a szabályok menet közbeni megváltoztatása „az előválasztás és a választók megcsúfolása is lenne”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik