Belföld

Költségvetési csalás egyszerű gyanúját vetik fel a BRFK szerint Szentgyörgyvölgyi bakonyi földügyei

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI
A belvárosi polgármester bakonybéli vagyongyarapodása miatt indult eljárás aktáit a rendőrség továbbította az adóhatósághoz – derült ki a 24.hu birtokába jutott határozatból.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálhatja Szentgyörgyvölgyi Péter bakonyi vagyongyarapodását, miután a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) továbbította az ügy iratait – értesült a 24.hu. A rendőrség érdeklődésünkre megerősítette, hogy a politikus földvásárlásai miatt hozzájuk érkezett feljelentés aktáit az adóhatósághoz küldték tovább.

A Momentum politikusai azután fordultak rendőrséghez, hogy megírtuk: a belvárosi polgármester az elmúlt években úgy vásárolt közel 30 hektárnyi bakonyi földet, hogy a vagyonszerzés anyagi fedezete nem visszakövethető az általa leadott vagyonnyilatkozati dokumentum alapján – legalábbis ha feltételezzük, hogy a földekért piaci árat fizetett. Az ezt firtató kérdéseinkre Szentgyörgyvölgyi Péter hónapokig nem reagált, ám miután megjelent cikkünk, a Magyar Nemzetben bejelentette: nincs titkolnivalója. Igaz, a cikkünk által felvetett problémát – mármint a földek anyagi fedezetének kérdését – ott sem tisztázta.

Kapcsolódó
Bakonyi földesúr lett Rogán Antal utódja, csak az nem látszik, honnan volt rá pénze
Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatait átböngészve nem találni a közel 30 hektár pénzügyi fedezetét.

A 24.hu birtokába jutott a BRFK-nak az ügy áthelyezéséről szóló határozata. Ebben az szerepel, hogy

újságcikkben foglaltak nem a rendőrség hatáskörébe tartozó vagyon elleni bűncselekmény, hanem költségvetési csalás egyszerű gyanúját vetik fel, amennyiben Szentgyörgyvölgyi Péter be nem vallott – s vagyonnyilatkozatában sem feltüntetett – jövedelme után a személyi jövedelem adót nem fizette meg.

A határozat szerint az esetleges valótlan tartalmú vagyonnyilatkozat benyújtása hamis magánokirat felhasználásának minősül, amely a „költségvetési csalással valóságos halmazatot alkot”. A rendőrség szerint a „tévedésbe ejtéssel, tévedésben tartással, valótlan tartalmú nyilatkozat tételével, vagy a valós tény elhallgatásával elkövetett költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt” indított vizsgálatra a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak van hatásköre. A költségvetési csalás és az azzal összefüggésben elkövetett hamis magánokirat felhasználás bűncselekmény kapcsán a nyomozást (…) kizárólagosan a NAV végzi.

Az ügyben kerestük a NAV-ot is, de érdeklődésünkre nem reagáltak. A rendőrséghez forduló momentumos önkormányzati képviselő, Szigeti Flóra azt mondta a 24.hu-nak: „2017 óta a NAV csak a rendőrség megkeresésére indíthat vagyongyarapodási vizsgálatot, hivatalból nem. Ha Szentgyörgyvölgyi ügyében nem tettünk volna feljelentést Gelencsér Ferenccel, most nem lenne a NAV-nál az ügy.” Hozzátette, a kormányváltás után visszaállítanák a NAV korábbi jogkörét, és az állami vezetők, illetve a választott politikai vezetők esetében az adóbevallásokat norvég mintára nyilvánossá tennék.

Szeptember 22-én a belvárosi testület Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottsága zárt ülést tartott, ahol a polgármester vagyonnyilatkozata volt a téma, bár – úgy tudjuk – érdemi előrelépés ott nem történt. Az V. kerületi önkormányzat arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter megjelent-e az ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik