Belföld koronavírus

Számos európai országban már többen kapták meg a második oltást, mint nálunk az elsőt

Carsten Koall / Getty Images
Carsten Koall / Getty Images
Egyre jobban szakadunk le Európától, miközben a tesztek 95 százalékánál már a delta variánst mutatják ki. Az ötven év alattiak közül kerül ki a legtöbb fertőzött. Heti vakcinaösszegző.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC) adatot küldő harminc ország közül továbbra is a legrosszabbul teljesítő harmad élén, a 21. helyen állunk az első oltásokat tekintve. Mivel nálunk a többi országhoz képest viszonylag hamar jutottak védőoltáshoz tömegek, így a beadott második oltásokban is sokáig az élen jártunk, azóta viszont a 18. helyre csúsztunk vissza. Hazánkban a felnőtt lakosság 68,5 százaléka kapta meg valamelyik védőoltás első dózisát, ami megegyezik az európai országokban beadott második oltások arányával. A harminc országban átlagosan ezerből 786 felnőtt jutott vakcinához, de azért a szórás elég nagy.

A nagykorú felnőttek legalább kilencven százaléka megkapta már az első oltását múlt hét vasárnapig Máltán, Izlandon, Norvégiában, Írországban, Franciaországban és Portugáliában – utóbbiban 97,3 százalékos az arány, ami azt jelenti, hogy kis túlzással a teljes felnőtt lakosság felvette az oltást. Aggasztó a helyzet Bulgáriában, ahol a felnőtteknek még a negyedét sem oltották be, míg Romániában csak a harmadát, de Lettországban, Szlovákiában és Horvátországban is csak kicsivel több mint felét.

Made with Flourish

Ha a Pfizerrel és a Modernával oltott kiskorúakat is belevesszük a statisztikába, Magyarországon az ECDC adatai szerint 5 806 960 fő kapta meg az első, 5 386 744 a második oltását. Ami azt jelenti, hogy (a Janssent kapó 148 ezer embert nem számítva) még 272 ezren nem jutottak hozzá a teljes védettséghez – ez bő négy százalékot jelent.

Közülük a legtöbben nem is fogják felvenni a második oltást,

ugyanis már szeptember elején 162 ezren voltak azok, akiknek (akár már hónapokkal ezelőtt) esedékes lett volna, de valamilyen okból nem mentek el a második alkalomra. Azóta ez a szám tízezerrel csökkent, de nem amiatt, mert hirtelen mindenkinek oltakozni támadt kedve: az ECDC szeptember eleji statisztikája szerint a 34. héten 12 600 ember kapott itthon Pfizer védőoltást – a legfrissebb adattáblában ezt javították 22 400-ra. Számításaink szerint jelenleg így alakul a fel nem vett oltások száma a vakcinák típusa alapján:

  • Sinopharm: 38 124,
  • Pfizer: 61 014,
  • Moderna: 11 433,
  • Szputnyik V: 17 973,
  • AstraZeneca: 22 061 darab,

ami összesen 150 605 fel nem vett dózis.

A múlt héten Magyarországon összesen 18 204 első adagot adtak be, ebből 11 ezer Pfizer, bő 3 ezer Janssen, 1600 Sinopharm volt. Az AstraZenecából, Modernából és Szputnyik V-ből együtt kevesebb mint ezret adtak be, második oltást pedig 21 ezren kaptak. Ezek az adatok nincsenek összhangban a koronavírus-portálon közöltekkel – ott az egyes napi adatokat összeadva kiderül, első oltást 19 226 fő kapott, másodikat pedig 25 505-en.

Bár az Egészségügyi Világszervezet többször figyelmeztetett már, hogy ne kezdjenek el az országok harmadik oltásokat beadni, Magyarországon augusztus elején lehetőség nyílt erre is. A koronavirus.gov.hu adatai szerint vasárnapig összesen 590 ezer ember élt a lehetőséggel – ebből csak a múlt héten százezer. Az Our World in Data portál közöl országokra vonatkozó statisztikát, ebből pedig kiderül, hogy hazánkat tizenhárom országból hat előzi meg. A teljes lakosságra vetítik az adatokat, Magyarországon száz főből 6,3 kapott harmadik oltást. Izraelben a legjobb a helyzet, ahol a teljes lakosság bő harmada már a harmadik védőoltást is megkapta, Uruguay-ban pedig százból huszonketten. Hazánkat előzi még Chile, Izland, Törökország és a Dominikai Köztársaság is.

Made with Flourish

A legfrissebb, szeptember 6-ai hétre vonatkozó tesztadatokból kiderül, hogy az 1917 pozitív tesztből 410-et genomszekvenáltak, 96 százalékukban pedig a delta variánst mutatták ki. Szintén erről a hétről vannak a legfrissebb adatok a fertőzöttek korcsoportok szerinti megoszlását tekintve – ezt a kormány nem közli, csak az ECDC honlapján található adatokból lehet kiszámolni. Az előző héthez képest mind a hét vizsgált korosztályban nőtt a százezer főre jutó fertőzöttek száma. A legtöbb fertőzött két hete a 15–49 évesek közül került ki, amit az 50–64 éves korosztály követett. Arányaiban a legkevesebben a 14 év alattiak közül fertőződtek meg.

Made with Flourish

Az oltásoknak lendületet adhat az újabb iskolai oltási akció, ami a héten zajlik: főleg a második oltásokat kapják most meg a 12–18 év közöttiek, de újra lehetősége van kérnie a vakcinát annak, aki eddig valamilyen okból még nem tette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik