Nagyvilág koronavírus

WHO: Legalább szeptemberig sehol ne adjanak harmadik oltást

Jaber Abdulkhaleg / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Jaber Abdulkhaleg / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egyelőre mellőzni kéne a harmadik, emlékeztető oltások beadását. A szervezet főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz erről egy szerdai genfi sajtótájékoztatón beszélt. A CNN azt írja az itt elhangzottak alapján, hogy a WHO szerint azért kéne várni legalább szeptemberig, mert több országban még az első adag vakcinákat se tudták kiosztani.

A WHO legalább szeptember végéig moratóriumot szorgalmaz, amíg lehetetővé válik, hogy minden ország lakosságának legalább tíz százalék be legyen oltva. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükségünk van minden együttműködésre, különösen azon országokéra és vállalatokéra, amelyek a globális oltóanyag-ellátás fölött diszponálnak

– mondta a főigazgató.

Hozzátette: eddig több mint négymilliárd adag vakcinát adtak be világszerte, ezeknek azonban több mint nyolcvan százaléka a gazdag vagy magasabb jövedelmű országokban jutott el a betegekhez, annak ellenére, hogy a világ népességének ezek az országok kevesebb, mint a felét teszik ki.

Németország, Nagy-Britanni és Izrael mellett Magyarország is bejelentette,  hogy harmadik, emlékeztető oltást biztosítana a lakosság sebezhetőbb csoportjainak. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy eddig 27 ezren foglaltak időpontot Magyarországon a harmadik oltásra.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz azt mondta, megérti minden kormány igyekezetét, hogy megvédjék az embereket a delta variánstól, de szerinte

megengedhetetlen, hogy azok az országok, amelyek a globális oltóanyag-készletek nagy részét felhasználták, még többet vegyenek el, miközben a világ legsebezhetőbb népei védtelenek maradnak a járvánnyal szemben.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) eközben szerdán közös közleményében tudatta, hogy a teljes beoltottság kulcsfontosságú a koronavírus és változatai, köztük a delta variáns elleni védelem szempontjából. Az MTI szerint a két uniós ügynökség hangsúlyozta: határozottan ösztönzik mindazokat, akik jogosultak az oltásra, hogy időben vegyék fel a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját.

A beoltottság fontos a súlyos betegségekkel küzdők és a kórházi kezelés kockázatának kitettek esetében, és alapvető szerepet játszik a vírus terjedésének csökkentésében és az újabb vírusváltozatok megjelenésének megakadályozásában is – fogalmazott a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik