Belföld

Bakonyi földesúr lett Rogán Antal utódja, csak az nem látszik, honnan volt rá pénze

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

Bakonyi földesúr lett Rogán Antal utódja, csak az nem látszik, honnan volt rá pénze

Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter, ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozatait átböngészve nem találni a közel 30 hektár pénzügyi fedezetét. Kérdéseinkre hónapok óta nem reagál a kerületvezető.

A Fővárosi Közgyűlés polgármester tagjai rendre 5-6 oldalas vagyonnyilatkozatokkal szerepelnek az önkormányzat honlapján, egyikük vagyonnyilatkozatának terjedelme azonban jócskán túllép az átlagon: a Belvárost igazgató Szentgyörgyvölgyi Péter 12 oldalas bevallásában nemcsak a csatolt, közel két tucat darabból álló föld- és ingatlanvagyon a szembetűnő, de az értékpapírokban, takarékbetétben pihentetett vagyonának nagysága is.

Indiántábor és földügy

Rogán Antal utódja 2014 óta vezeti az V. kerületet, előtte alpolgármesterként egy önkormányzati céget is irányított, illetve egy kis, a többi közt italszolgáltatással foglalkozó családi vállalkozás tulajdonosa és ügyvezetője volt. Rogánhoz képest Szentgyörgyvölgyi visszahúzódóbb karakterű politikus, magánéletéről, de még tanulmányairól sem igen találni újságcikket. A kerületi honlap sem árul el róla semmit. Egy 2014-es bejegyzés szerint korábban szociális munkás diplomát szerzett, mindemellett cukrász és aranykalászos gazda.

Balogh Zoltán / MTI Szentgyörgyvölgyi Péter

Az, hogy a Belváros vezetője szoros kötődik a Bakonyhoz, egy 2012-es Blikk-cikkből tudható. Ez azt derítette ki, hogy Szentgyörgyvölgyi – aki akkor a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője volt – az állami földpályázaton húsz éves haszonbérleti jogot nyert egy 30 hektáros szántóra. Igaz, erről a sajtó érdeklődésekor – Rogán Antal kérésére – lemondott. „Azért pályáztam, mert nagyon jó lehetőség lett volna, gyerekkorom óta járok Bakonybélbe, lovakat is tartok itt” – magyarázta a lapnak Szentgyörgyvölgyi, aki két év múlva lett polgármester.

Helybéliektől úgy tudjuk, hogy a politikusnak korábban meghatározó életélménye volt a Cseh Tamás-féle bakonyi indiántábor, sőt a megyei lap 2017-es cikkében az indiánszerelésbe bújt polgármesterről is látható fotó (a csoportkép jobb alsó részén, barna nadrágban guggol az akkor még hosszú hajú Szentgyörgyvölgyi). Vagyonnyilatkozata alapján 2011-ben már vásárolt ott földet, és ezen a területen alakította ki birtokát és istállóját, tudomásunk szerint lovait is ott tartja. Jelentős földvásárlásai voltak azonban a polgármesteri időszaka alatt is.

Kétharmadnyi Margitsziget

Az elmúlt években annyival nőtt bakonybéli földvagyona, hogy mára a Margitsziget kétharmadának megfelelő, közel

60 hektárnyi területet birtokol

összesen.

Megnéztük, hogy az elmúlt években mennyi bevallott jövedelme volt a kerületvezetőnek, ezt pedig összevetettük azzal, hogy mennyivel nőtt megtakarítása, és hogy mennyit érhet a 2019-ben, illetve 2020-ban tulajdonába került földvagyon. A földek értékét helyi forrásunk, illetve egy mindenki számára elérhető piaci árkalkulátor alapján számoltuk ki (amely nemcsak földtípus, hanem irányítószám alapján hozza ki a becsült összegeket), és összességében több tízmillió forintos különbséget láttunk.

Bakonybél

Cikkünkben három, általunk elérhető dokumentumból dolgoztunk: Szentgyörgyvölgyi Péter

  • 2018 januárjában,
  • 2020 januárjában,
  • valamint 2021 januárjában leadott vagyonnyilatkozatából.

Jelentős vagyongyarapodás

A 2018 elején leadott nyilatkozata szerint így festett a belvárosi polgármester anyagi helyzete:

  • bruttó 997 ezer forintot kapott havonta polgármesterként. Ez nagyjából évi nettó 8 millió forintot jelenthet.
  • Egyéb bevétele, cége, üzleti tevékenysége nem volt, és ma sincs.
  • 49,6 millió forint megtakarítással rendelkezett (ez 19,85 millió forintnyi befektetési jegyből, egy 5,75 milliós takarékbetétből, valamint egy 24 milliós követelésből állt össze).
  • A tartozása 40,93 millió forint volt, magánszemély és bank felé.

Ehhez képest azt látjuk két évvel később Szentgyörgyvölgyi

  • megtakarításai (értékpapír, takarékbetét, követelés) 56,68 millió forintra nőttek,
  • mindeközben tartozása 38,73 millióra csökkent.

Vagyis amíg 2018-ban és 2019-ben hozzávetőleg 16 millió forintnyi jövedelme lehetett, sikerült hétmillióval növelnie a befektetéseit, illetve 2,2 millióval csökkentenie tartozását.

Azaz „minden más” kiadásának ki kellene jönnie a fennmaradó hétmillió, azaz két évre számolva havi 300 ezer forintból (ide számolva a több mint százezres költségtérítését is).

Csakhogy a két vagyonnyilatkozat leadása közt Szentgyörgyvölgyi vásárolt még közel 25 hektár földet Bakonybélben. Ráadásul a birtok őrzése, a lovak állandó felügyelete, gondozása sem jelentéktelen költség, a földek műveltetéséről, gondozásáról nem is beszélve.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Szentgyörgyvölgyi Péter Bakonybélben vásárolt földjeinek telekhatára

Egész pontosan 2019-ben vásárolt

  • 3,43 hektár erdőt,
  • 1,6 hektár legelőt,
  • 8,65 hektár legelőt,
  • 9,78 hektár legelőt,
  • 0,5 hektár rétet
  • és 0,28 hektár vízmosást.

A földek pontos vételárát nem ismerhetjük (számos tényező függvénye), de helyi forrásból úgy tudjuk, arrafelé egy hektár föld jó esetben kétmillió forintot is érhet. Egy tavaszi kifüggesztésből, illetve egy pár hónapos bakonybéli szerződésben azt láttuk, hogy egy 1,43 hektáros legelőt ötmillió forintért adtak el, ami közel hárommilliós hektárankénti árat jelent. Ennél jóval szerényebben számol az internetes kalkulátor, ami szerint annyi erdőt, rétet, illetve legelőt Bakonybélben, amit Szentgyörgyvölgyi összevásárolt, 23,3 millió forintért lehetett megvenni 2019-ben. Ez tehát valamivel alacsonyabb, mint egymilliós hektárárral számol, magyarán, ha a piaci becslésekre hagyatkozunk, akkor a befektetések, a törlesztés, valamint az egyéb kiadások után még ennyit kellett volna a fizetéséből kiszorítania Szentgyörgyvölgyi Péternek. Csakhogy

ezt az összeget 16 millió forintból képtelenség előállítani.

Szentgyörgyvölgyi vagyonbevallásból egyébként az derül ki, hogy a bakonyi földvásárlások tíz évvel ezelőtt kezdődtek. 2011-ben több darabban valamivel több mint 12 hektárt, 2012-ben 7,6 hektárt, 2016-ban 11,4 hektárt, 2017-ben pedig 0,56 hektárt vett.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Természetesen adódhatnak olyan bevételei egy politikusnak, amelyek nem feltétlenül jövedelemből származnak, és emiatt nem kell feltüntetni őket a vagyonnyilatkozatban. Örökölhet, családi ajándékot kaphat, de találhat pénzt az utcán, nyerhet esetleg szerencsejátékon, jól fialhatnak a meglévő befektetései és így tovább. Éppen ezért még júniusban kétszer is rákérdeztünk az V. kerületnél, hogy miből finanszírozta ezeket a földvásárlásokat a polgármester, és megkértük, árulja el, mennyibe kerültek az egyes földdarabok. Hónapokig nem kaptunk választ a kérdéseinkre, amelyeket szeptemberben ismét feltettünk, de továbbra sem érkezett reakció.

Havi 200 ezer járna a Bakonyerdőtől, de nem veszi fel

A belvárosi polgármester 2019 óta felügyelőbizottsági tag a Bakonyerdő Zrt. ben, ezért az erdészet honlapja szerint bruttó 200 ezer forintot kap, ugyanakkor a társaság azt közölte a 24.hu-val, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter ezt az összeget nem veszi fel. 2019 áprilisától Szentgyörgyvölgyi a Mahart felügyelőbizottságában is ott ül, azonban díjazást ezért sem vesz fel.

Bakonybéli lakcím, belvárosi munkahely

2020-ban aztán újabb földgyarapodás történt. A polgármester megtakarítása lényegében nem változott, a tartozása bő 800 ezer forinttal csökkent.

Vett viszont

  • egy 2,62 hektáros
  • és 2,4 hektáros szántót,
  • valamint az utóbbival összekapcsolva egy 0,428 hektáros rétet.

Mindez a kalkulátor szerint 6,23 millió forintba kerülhetett. Ezek szerint tehát a fizetésének szinte egészét erre költhette Szentgyörgyvölgyi Péter, ami nem tűnik életszerűnek. Legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint a polgármester összesen 62 hektár föld tulajdonosa Bakonybélben. Csak összehasonlításképp: az általa irányított V. kerület 260 hektár nagyságú.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu Szentgyörgyvölgyi Péter bakonybéli földjeinek telekhatáránál

Az Opten céginformációs rendszerében Szentgyörgyvölgyi Péter egyéni vállalkozóként egy bakonybéli tanyára bejegyzett lakcímmel szerepel. Azt is megkérdeztük az V. kerülettől, hogy a polgármester életvitelszerűen is a Veszprém megyei településen él-e, és onnan jár-e be igazgatni a Belvárost, de erre sem kaptunk választ. Az Opten adatai szerint ugyanakkor Szentgyörgyvölgyi vállalkozóként lótenyésztéssel foglalkozik, ám az nem derül ki az adatbázisból, hogy ebből származik-e bevétele.

A helyiek között akadt, aki meg tudta mutatni, hol van a falu határában lévő, egy meredek úton megközelíthető Szentgyörgyvölgyi-birtok, amelynek bejáratát „magánterület” tábla jelzi. A légifelvételből úgy tűnik, a területen több épület is található: lakóingatlannak látszó és gazdasági egyaránt. A földhivatali dokumentumokból pedig az derül ki, hogy a közel 11 hektáros birtokon egy magánszemély részére 167 négyzetméternyi területre földhasználati jogot jegyeztek be 2014-ben, és ő egy lakóingatlant is birtokol ezen a területen.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik