Belföld

Orbánék hatvanpusztai birtoka hetekig bírja majd elzárva a külvilágtól

Húsz beállásos vendégparkoló, orangerie, üvegház, portaépület, angol- vagy tájképi kert – egyebek mellett ilyen extra kényelmi és esztétikai extrák is épülnek Hatvanpusztán a Hvg.hu cikke szerint. A lap tulajdonába jutott területrendezést segítő helyszínrajz szerint Orbánék egy olyan komplexumot álmodtak maguknak Alcsútdoboz határába, amely rendkívüli helyzetekben teljesen önellátóan képes működni. A számítógépes fájl tartalmazza a 13 hektáros birtok teljes felmérését, szintrajzát, meglévő és tervezett közműveit. A rajz segíthette a megrendelőt, hogy elképzelje, milyen lenne a birtok, ha minden álma teljesül.

A Hvg.hu a helyszínrajz alapján arról ír, hogy  Orbán Viktor vagy hazudott, amikor azt mondta, majorság lesz a hatvanpusztai komplexum, vagy az édesapja verte át. A növénytermesztés és nagyüzemi állattartás ugyanis sehol sem látszik, a bazaltkockákkal kirakott utak is rosszul viselnék a traktorok és teherjárművek mozgását. Gazdasági tevékenységet egyedül a tervezett lóistálló rejthetne, de méretei alapján inkább csak néhány, sportcélból tartott ló befogadására lesz alkalmas. Emlékeztetnek: a műemlék istállókat lebontották, legfőbb értéküktől, nyitott fedélszékük gerendáitól megfosztva a műemlék karakterétől idegen, manzárdos tetőtérrel építették fel őket újra.

A lap szerint abban is hűen követik arisztokrata mintaképeiket Orbánék, hogy a személyzeti lakásokat, az istállót, a gazdasági és gépészeti funkciókat rejtő épületeket egy tömbben, a birtok keleti részén helyezték el. Így nem zavarják a főbejáratot és a nyugati szervizutat, mélygarázslejárót használó urak nyugalmát. Azt is elképzelhetőnek tartják, hogy ezen a részen kapnak majd helyet a sportpályák.

Orbánék szinte önellátó rendszert építenek ki: a négy elkülönített bejárattal tervezett szolgálati lakások azt jelzik, hogy egy szűk stáb éjjel-nappal a birtok urainak és lovainak rendelkezésére fog állni. Építettek aggregátorházat is, hozzá 20 ezer literes gázolajtartállyal. A lap szerint stratégiai jelentőségű épületekben valóban fontos, hogy biztosítva legyen a szünetmentes áramszolgáltatás, ám egy magánbirtok esetében ez nem szokás.

Kapcsolódó
Orbánék hatvanpusztai birtokán az új épületek is műemlékek lesznek
Befejezéshez közeledik Orbánék hatvanpusztai kastélyszerű birtoka, Hadházy Ákos új légi fotókat készített.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik