Belföld

Washington Post: Tényleg a magyar állam vehetett a kémszoftverből

JACK GUEZ / AFP
JACK GUEZ / AFP
A fejlesztő NSO cég egykori alkalmazottja mondta ezt az amerikai lapnak. A Post szerint az izraeli vállalat eléggé meglepődött azon, hogy autoriter államoknak eladta a szoftvert, azok pedig visszaélnek annak használatával.

A lehallgatási botrány és az izraeli NSO Group cég körüli oknyomozásokban részt vett az amerikai Washington Post is, ami külön cikket szentelt a legmélyebben besározódott EU-tag, Magyarország történetének is. A cikk felvezeti, hogy a kommunista években az embereknek egymásról kellett jelenteniük, ezt most a technológia váltotta. Olyannyira, hogy az NSO Pegasus nevű szoftverével mintegy 300 magyar telefonszámot figyeltek meg (nem feltétlen legálisan).

A Post felidézi, hogy elsőre hat érintett telefont sikerült átvizsgálni, amik közül hármon ott volt a Pegasus, kettőn pedig behatolás nyomai látszottak (a hatodik a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport többségi tulajdonosáé, Varga Zoltáné volt, de már rég új készüléke van).

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

Az NSO a Postnak tagadta mély érintettségét, állítván, hogy csak a szoftvert (ez esetben kémprogramot, azaz spyware-t) adta el, de az azzal megszerzett adatokhoz nem fér hozzá. Amúgy is csak olyan célokra értékesítik a Pegasust, mint a nemzetbiztonság vagy a bűnüldözés. Később Shalev Hulio, az NSO vezetője azt mondta a Postnak, aggasztják a hírek, hogy egyes kormányok nem arra használták a Pegasust, amire eladták nekik, ez a vásárlókba vetett bizalmukat ássa alá, ki is vizsgálnak minden ilyen szóbeszédet.

Hogy Hulio mondatai mennyire őszinték, megkérdőjelezhető annak fényében, hogy az emberi jogokkal cudarul álló államoknak, mint Azerbajdzsán vagy Szaúd-Arábia is gond nélkül értékesítették a Pegasust. Magyar szempontból itt jön a cikk fő megállapítása. Egy egykori NSO-alkalmazott neve felfedése nélkül elárulta a Washington Postnak,

hogy a magyar kormány is vásárolt a Pegasusból.

A szoftver képes rejtett réseken keresztül behatolni a telefonokba (pl. applikációk hibáit kihasználva), majd teljesen birtokba venni azt. Így a telefont meghekkelő állam az összes információhoz hozzáfér a készüléken, aminek kameráját, mikrofonját is képes ki-be kapcsolni.

A cikk felsorolja az érintett személyeket, akik telefonját meghekkelték, újságírókat, aktivistákat, üzletembereket, ügyvédeket. Idézik a magyar kormány és kormánytagok semmitmondó reakcióit arról, hogy Magyarország jogállam, az adatgyűjtés szabályozva és ellenőrizve van, és különben sem tud senki semmit a Pegasus alkalmazásáról. Márpedig 300 telefont meghekkeltek, és mivel állami aktorok vásárolhatnak Pegasust, elég szűk a kör, hogy kik mozgathatták a szálakat.

Kapcsolódó
Pegasus-botrány: akik erre képesek voltak, bármire képesek lesznek
Az elmúlt harminc év leggátlástalanabb kampánya következik, és látható, hogy a Fidesz bármire képes a hatalom megtartásáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik