Belföld

A kormány univerzumában nem létezik a lehallgatási botrány

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI
Egyes kormánytagok nem foglalkoznak a témával, de van, aki korrektül válaszolt.

Meglehetősen nagy a csend kormányzati körökből a vasárnap kipattant megfigyelési botrány kapcsán, láthatólag az állami kommunikációs gépezet és propaganda még nem találta meg a megfelelő narratívát, hogy reagáljon a történetre. Arra a történetre, amit egy nemzetközi oknyomozó újságírói csapat (közte a magyar Direkt36-tal) hozott nyilvánosságra, miszerint az izraeli NSO nevű cég Pegasus nevű szoftverével politikusokat, üzletembereket, újságírókat, jogvédőket, ügyvédeket stb. figyeltek meg az elmúlt években.

A megrendelők zöme olyan állam, amit nehéz jogállamnak nevezni, ahonnan sűrűn érkeznek hírek állami jogtiprásokról. Magyarországon újságírókat, polgármestereket, ügyvédeket is megfigyeltek a tényfeltárókhoz eljutott megfigyelési telefonszámlista alapján.

Kapcsolódó
Magyar újságírókat és üzletembereket figyeltek meg egy izraeli kémprogrammal
A Direkt36 szerint több minden arra utal, hogy magyar állami szervek állnak a lehallgatások mögött, a kormány cáfol.

Szóval az a helyzet, hogy a kormányzat minderre eddig csak szűkszavúan reagált, kiemelve, hogy Magyarország jogállam. Azonban Varga Judit igazságügyi miniszter, aki a megfigyelésekre engedélyt adhat, hallgat a 444 szerint. A legfrissebb Facebook-posztja is illeszkedik a megszokott sormintába (családi és szabadidős fotók, valamint heroikus küzdelem Brüsszel ellen): heroikusan küzd Brüsszel ellen. Mellesleg a lap kérdéseire még Varga tárcája sem válaszolt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek külügyi találkozóján sajtótájékoztatót tartott Komáromban, ahol a botrányról azt mondta, „erről a vélelmezett adatgyűjtésről semmilyen tudomással nem rendelkezem”. A felügyelete alatt álló Információs Hivatalt is megkérdezte, ahonnan azt a választ kapta, hogy „semmifajta együttműködést ebben az ügyben nem folytattak sem az izraeli, sem más titkosszolgálatokkal”, a „szóban forgó technikai eszközt, nevezzük szoftvernek” pedig nem használja az Információs Hivatal, és „arra vonatkozólag semmifajta megállapodást nem kötött”. A 444 szerint hozzátette:

Találgatásokba nem szeretnék belemenni, és ha azt mondom, hogy nincsen tudomásom, akkor kormányzati álláspontot közlök, tehát nincsen tudomásunk – ha így jobban tetszik – ilyen típusú adatgyűjtésről.

Novák Katalin, a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs vezetője a kormány infektológiai, gazdasági és kulturális intézkedéseinek taglalása után szintén kapott egy kérdést a botránnyal kapcsolatban. A sajtóhírekkel elég gyakran foglalkozó kormány képviselője így fogalmazott a Telex szerint:

Sajtóhírekkel nem foglalkozunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik