Belföld

Megdőlt a napi melegrekord, 40 foknál is többet mértek

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az ország közepén tombolt a legmelegebb forróság, ami Budakalász rekordját adta át a múltnak.

Tetőzött a hőség, meg is dőlt az országos napi melegrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtökön a Facebook-oldalán, az MTI híre szerint. Mint írták, országszerte 33 és 40 Celsius-fok között alakultak a maximumok, csak kevés állomáson mértek 35 fok alatti értékeket.

Mostanáig július 8-án 39,3 fok volt a napi melegrekord, amit 2015-ben Budakalászon mértek. Most ennél csaknem egy fokkal melegebb volt: a Fejér megyei Adonyban 40,2 fokig melegedett a levegő.

Megjegyezték, hogy az eddigi csúcsot tartó Budakalászon 39,2 fok volt. Emellett 39 fokot regisztráltak Simontornyán, Szúnyogon, Fehérvárcsurgón, Gyálon, Kiskunhalason és Pakson is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdától péntek éjfélig rendelte el legmagasabb, harmadfokú intézkedését, a hőségriadót. Az OMSZ csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy pénteken nyugat felől heves zivatarokkal érkezik a hidegfront. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki. A zivatarokat többfelé viharos szél, intenzív esőzés, illetve nagy méretű jégdarabok kísérhetik.

Kapcsolódó
Ménkűvel és jéggel csapja meg nemzetünket a hidegfront
Nem kíméli Magyarországot a pénteken érkező zivataros idő, ki is adták a másodfokú figyelmeztetést.

Az előrejelzés szerint péntek hajnalban 16-24 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket. Szombaton és vasárnap már legfeljebb 32-33 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik