Belföld

Hőségriadó, vörös kód – akár 39 fok is lehet

Csütörtökön napos idő várható, de délután a Dunántúlon már több fátyol- és gomolyfelhő is lehet, este a nyugati határszélen kis eséllyel kialakulhat zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik. A hőmérséklet napközben 33-39, késő este 23 és 29 fok között alakul – írja a Kiderül.hu.

Erősödik a nappali felmelegedés, a középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28-29 fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a veszélyes hőség miatt az egész országra másod- (narancssárga) és harmadfokú (vörös) figyelmeztetést adott ki.

Müller Cecília országos tiszti főorvos péntek éjfélig hőségriadót rendelt el. Péntek estig a speciális eljárásrendet igénylő vörös kód is életben van, mert a napi átlagos középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Pénteken a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani. Délelőttig kevés, majd több helyen előfordul zápor, zivatar, helyenként heves zivatar. Hőségre, zivatarra, felhőszakadásra is figyelmeztetnek.

 

A déli, délkeleti szél a déli óráktól északira, északnyugatira fordul, és nagyobb területen megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 16 és 24, a maximum 28 és 36 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik