Belföld

Pálinkás József az ocsmány nőgyűlöletről

„Mitől félnek a nőgyűlölő férfiak?” Erre keresett és adott választ az akadémikus.

Az Új Világ blogon Pálinkás József az utóbbi hetek nőellenes megnyilvánulásairól azt írta, a közbeszédben mindig volt és  van „primitív durvaság”, de az egy ponton „gyűlöletkeltéssé válik, fenyegetéssé aljasul”.

Az utóbbi hetek ocsmány nőellenes megnyilatkozásai ebbe a veszedelmes fenyegetéssé aljasult kategóriába tartoznak.

A Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, az Orbán-kormány egykori oktatási minisztere szerint a gyűlőletkeltés célpontjaivá váltak a közéleti szerepet vállaló nők.

A képviselőnőket a kormányzati sajtóban »eszelős, habzó szájjal gyűlölködő fúriáknak«, Szabó Tímeát egy »organizmus«-nak, Angela Merkelt egy »Honecker szagú NDK-s konfekciókosztümben feszülő megkeseredett kudarc«-nak nevező, vagy a nőkre szánalommal tekintő »urak« jól láthatóan megindították nőellenes kampányukat.

Az akadémikus meggyőződése, a nőellenes kampány oka a félelem.  

Gyenge, elbizonytalanodott férfiak kisebbrendűségi érzéséből fakad ez a feltoluló gyűlöletet kiváltó félelem. Férfiak, akik a férfiasságukban, intellektusukban és érzelmi intelligenciájukban való bizonytalanságukat kompenzálják ezekkel az agresszív támadásokkal. Mert erős, fizikailag, szellemileg és érzelmileg egészséges, magabiztos férfiak nem félnek a nőktől, és nem bántják őket, sem szóval sem tettel.

A XXI. század a nőké

A professzor szerint az elmúlt száz évben sokat változott a nők és férfiak társadalmi szerepe, ami az elmúlt negyven évben felgyorsult. A trend pedig folytatódik, „a férfi-dominancia vége csak idő kérdése”.

A sok száz évig a férfiak fizikai erejére alapozott női védtelenség, alárendeltség megszűnt. A jóléti társadalmakban alig van olyan munkakör, amit egy nő ne tudna ugyanolyan jól, vagy még jobban ellátni, mint egy férfi. Be kellene látni, hogy

a nők saját jogukon, egyenrangú félként vehetnek részt a munkamegosztásban munkahelyükön és a családjukban is.

Azok a közösségek, országok lesznek a nyertesek, ahol ezt már belátták, mert Pálinkás József szerint minden ebbe az irányba mutat, hiszen kutatások, tapasztalatok igazolják, hogy hatékonyabbak, válságállóbbak azok a vezető testületek, amelyekben a nők részaránya magas.

Kevesebb az értelmetlen versengés, a felesleges kockázatvállalás és nagyobb az együttműködési készség.

A huszonegyedik század közéletének (politikájának) legnagyobb lehetőségét a nők erőteljes megjelenése fémjelzi majd – írta Pálinkás József, aki szerint az a férfi,

aki ettől fél, az önmagától fél. Fél, hogy hiányzik belőle az erő, ezért erőszakra kényszerül. Hogy szellemi kapacitás híján képtelen érvelni, így gúnyolódni kénytelen. Hogy tartás, bátorság és tehetség nélkül a süllyesztőben végzi. Jó lenne, ha félelmükben nem keresnének maguknak új ellenséget, akikre megtévesztett követőik haragját irányíthatják.

Pálinkás József szerint a nők erőteljes megjelenésétől nem félni kell, hanem örömmel fogadni, mert mindenkinek jobb lesz, ha kétszer annyi jó gondolat, többször annyi szeretet, empátia és gondoskodás jelenik meg a közéletben.

Miért szavaznak a nők a Fideszre?
Kováts Eszterrel beszélgettünk arról, miért támogatja sok nő a kormánypártot, milyen intézkedések állhatnak a pártpreferenciájuk mögött, s arról, érdemes-e egyáltalán nemi alapon vizsgálni a szavazói döntéseket.

 

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik