Belföld

Csak jövőre lesznek meg a vakcinák hazai vizsgálatainak eredményei

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A koronavírus-fertőzés elleni védőoltások hatásának átfogó hazai vizsgálatáról beszélt korábban Kásler Miklós, az Emberi erőforrások minisztere, aki akkor azt állította: a kutatásnak május végén lesznek eredményei.

Az adatokat főképp azok várják, akiket kínai vakcinával oltottak be, sokaknál közülük ugyanis a második Sinopharm-oltás után elvégzett antitest-vizsgálat megállapította: nem alakult ki szervezetükben a megfelelő mértékű immunitás a SARS-Cov-2 vírussal szemben. Nemrég Facebook-csoport is alakult, ahol már több, mint kétezren osztották meg negatív laboreredményeiket. A csoport adminisztrátorai civil kezdeményezést indítottak, hogy a Sinopharmmal oltott, de laboratóriumi eredményeik alapján védettséggel mégsem rendelkezők harmadik oltást kaphassanak, az állam pedig támogassa antitest-vizsgálatukat.

A több virológus és immunológus által támogatott kezdeményezésről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Mintha be sem lennének oltva – petíciót indítottak azok, akik kínai vakcinát kaptak, de nincs ellenanyaguk
Ingyenes antitestvizsgálatot és újraoltást szeretnének. Facebook-csoportot szerveztek, Orbán Viktort és Müller Cecíliát is megkeresték, akciójukat pedig virológusok is támogatják.

Hétfőn mi is rákérdeztünk az Emminél, rendelkezésre állnak-e már a Kásler Miklós által beígért vizsgálat adatai. Választ mi nem, a Szeged Televízió azonban kapott. Ebben a tárca azt írja:

Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát kutatják és ennek keretében minden vakcinát bevonnak. A vizsgálat várhatóan egy évig tart.

Noha a minisztérium válasza alapján a közeljövőben biztosan nem tudjuk meg, mennyire hatékonyak a védőoltások, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón ismertetett erre vonatkozó adatokat, amelyek szerint:

  • a Pfizer két adagját másfélmillióan kapták meg, közülük 3657-en fertőződtek meg és 268-an hunytak el (Pfizer vakcinával a legidősebbeket is oltották, ezért is lehet magas a halálozási szám)
  • a Moderna két adagját 209 ezren kapták meg, az ő esetükben 204 ember betegedett meg oltás után és 25-en hunytak el.
  • az AstraZenecából 181 ezren kapták meg mindkét oltást, 816 beteg és 12 elhunyt volt köztük.
  • Szputnyikot 809 ezren kaptak, a második oltás után 697-en betegedtek meg és 13-an haltak meg.
  • a Sinopharm esetében pedig 850 ezren kapták meg mindkét oltást, közülük 2800-an betegedtek meg és 206-an haltak meg.

Azt nem árulta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy honnan vannak az adatok, mint ahogy az ominózus, április 25-én nyilvánosságra hozott és többek között Karikó Katalin által is bírált vakcinatáblázat esetében sem derült ez ki.

Kapcsolódó
Már külföldi szakemberek is bírálják a kormány vakcinatáblázatát
A Science-ben megjelenő blog szerzője szerint baromság az egész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik