Élő Belföld

A védettségi igazolvány digitális verziójában benne lesz a vakcina típusa és a két oltás időpontja is – kormányinfó

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A főbb bejelentések:

  • Egy felmérés szerint 3,7 millió személyből, akik a második oltást is megkapták idehaza, 8193 ember betegedett meg, közülük 455-en haltak meg. Vakcinánként ez így néz ki: a Pfizernél kb. 1,5 millióan kaptak két oltást is ebből a vakcinából, közülük 3657-en betegedtek meg, 268-an hunytak el. Moderna: 209 ezer ember kapott két oltást, 204 ember betegedett meg, 25-en hunytak el. AstraZeneca: 181 ezer ember kapott két oltást, 816 ember betegedett meg, 12-en hunytak el. Szputnyik: 809 ezren kaptak két oltást, 697 megbetegedés, 13-an haltak meg. Sinopharmot 848 ezren kaptak, 2800-an betegedtek meg, 206-an haltak meg.
  • Június 15-től a védettségi igazolvány digitális verziója tartalmazni fogja a vakcina típusát és mindkét oltás időpontját.
  • 10–12 ezer lélegeztetőgép biztosan marad.
  • Megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása.
  • Ha harmadik oltásra is szükség lesz, az biztosított lesz mindenkinek.
  • Az egészségügyi dolgozók többletszabadságot kaphatnak idén a nagy terhelés miatt, a kormány jövő héten dönt.
  • A kiskunhalasi járványkórházat május végén bezárták.
  • Elég gyermekded, de legalább vicces – ezt gondolja a kormány arról, hogy a főpolgármester és a IX. kerület polgármestere átnevezett utcákat a Fudan Egyetem itteni kampuszának területén.

Meddőségi kezelések állami kézben

Azért döntöttek arról, hogy állami kézbe veszik a meddőségi kezeléseket, mert visszaéléseket láttak a rendszerben, mondta Gulyás. Azt akarják, hogy a rendszer hatékony, gyors, ingyenes legyen.

Vakcinákat adunk külföldre

Miért adunk kölcsön vakcinákat – volt egy ilyen kérdés. Most megtehetjük, hogy a szomszédos országokat, vagy azokat, akik jóval rosszabbul állnak az oltások terén, segítsük vakcinákkal. Ezért adunk kölcsön, több százezer adagnyi vakcina áll nálunk. Még nem lehet tudni, hogy szükség lesz-e harmadik oltásra, de ha szükség is lesz, a hazánkban levő vagy érkező vakcinák ezt biztosítják.

Visszarendelt nagykövet

Miért rendelték azonnali hatállyal haza Thaiföldről a magyar nagykövetet? Mit takar a  „tisztségéhez méltatlan viselkedés” esetében, folyik-e ellene bármilyen eljárás jelenleg? Ez volt a kérdésünk.

A válasz pedig: nincs eljárás ellene, de már nincs a Külügyminisztérium állományában.

Lélegeztetőgépek

10-12 ezer lélegeztetőgépre biztosan szükség van, stratégiai tartalékként mindaddig biztosan, amíg nem lehet kijelenteni, hogy vége a koronavírus-járványnak.

Megvették a nagy veszteséget termelő Mátrai Erőművet

Óriási veszteség lett a Mátrai Erőműnél az után, hogy az állam megvette Mészáros Lőrincéktől az erőművet. Miért kellett egy ilyen pénztemető megvenni – hangzott el egy kérdés. Gulyás szerint a Mátrai Erőmű az uniós kvótaszabályozás miatt veszteséges, és hát meg kellett venni az erőművet, mert az északi országrészt ez az erőmű látja el árammal, és meg kellett menteni a munkahelyeket.

Járdafelújítások

A kormány tárgyalta: önkormányzati út- és járdaépítés, felújítás. 6 milliárdos keret volt, de nagy volt az igény, ezért 23 milliárd forintos igény érkezett még. Ebből 20 milliárdos forrás lesz (a 6 milliárdon felül).

További 3,8 milliárd forintot adnak útfejlesztésekre a Magyar Falu Program keretében.

Utcaánevezések a Fudannál – gyermekded, de legalább vicces

Mit szól a kormány ahhoz, hogy a napokban a Fudan Egyetem tervezett helyszíne közelében Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, a 9. kerület polgármestere átnevezte az utcákat? (Dalai láma út, Ujgur mártírok útja.) Elég gyermekded, de legalább vicces. Ha a főváros és a 9. kerület ebben kívánja kiélni a politikai elképzeléseit, akkor mi ehhez sok sikerült kívánunk – mondta Gulyás.

A két oltás után megbetegedettek és meghaltak száma

3,7 millió második oltást kapott személy után azt tudjuk mondani, hogy 8193 ember betegedett meg csupán közülük. 455-en haltak meg közülük.

  • A Pfizernél: kb 1,5 millióan kaptak két oltást is ebből a vakcinából, közülük 3657-en betegedtek meg, 268-an hunytak el.
  • Moderna: 209 ezer ember kapott két oltást, 204 ember betegedett meg, 25-en hunytak el.
  • AstraZeneca: 181 ezer ember kapott két oltást, 816 ember betegedett meg, 12-en hunytak el.
  • Szputnyik: 809 ezren kaptak két oltást, 697 megbetegedés, 13-an haltak meg.
  • Sinopharmot 848 ezren kaptak, 2800-an betegedtek meg, 206-an haltak meg.

A járvány harmadik hullámát letörtük

A járvány harmadik hullámát véglegesen sikerült letörni – mondta a miniszter. A tavaly nyári adatok közelébe kerülünk nemsokára. Ennek oka, hogy az oltásokkal Magyarország sokkal jobban áll, mint bárki Európában. Az összes regisztrált 92 százalékát beoltották. Minden oltóanyagból többlet van. Bárki beoltathatja magát. A magyar társadalom 54 százalékát sikerült beoltani, ezért a társadalmi immunitás közelében vagyunk – jelentette ki Gulyás. Ehhez ha hozzávesszük a betegségen átesetteket, akkor máris 60 százalék felett vagyunk.

A szokásos csúszás

Általában fél 11-re szokták meghirdetni a kormányinfó kezdetét, de csúszni szokott. Most 9-re hirdették meg, a csúszás változatlan.

Kérdéseink

Az e heti kormányinfóra az alábbi kérdéseket küldtük:

  • Mi lesz a kiskunhalasi mobil járványkórház és az ott dolgozók sorsa?
  • Jelenleg milyen kapacitással működik a kórház, hány beteget ápolnak ott, közülük hányan vannak intenzíven és lélegeztetőn?
  • Kásler Miklós korábban arról beszélt, hogy magyar egészségügyi intézményekben vizsgálják a hazánkban használt koronavírus elleni vakcinák által létrehozott immunitást. Úgy fogalmazott, „már május végén lesznek kezdeti eredmények”. Korcsoportonként hány ember bevonásával zajlanak a vizsgálatok az egyes vakcinák esetében? Mit mutatnak a május végére ígért első eredmények az egyes vakcinák védőhatását illetően, különös tekintettel a Sinopharmmal beoltott 65 évesnél idősebbekre?
  • Miért rendelték azonnali hatállyal haza Thaiföldről a magyar nagykövetet? Mit takar a  „tisztségéhez méltatlan viselkedés” esetében, folyik-e ellene bármilyen eljárás jelenleg?
  • Miért távozik a posztjáról a Honvédség parancsnokhelyettese, Böröndi Gábor?
  • A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint idén akár 25 ezer diploma is benn ragadhat az egyetemeken, mert számos végzős hallgató nem rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. Tervezik idén is nyelvvizsga-amnesztia bevezetését, született már döntés az ügyben?
  • Jelenleg Magyarországon hány olyan embert tartanak számon, aki a koronavírus indiai variánsával fertőzött? A fertőzötteknél melyik indiai mutánst azonosították?
  • Mi az oka annak, hogy még mindig nem sikerült megállapodnia Magyarországnak Szlovákiával a védettségi igazolványok kölcsönös elismerése ügyében?
  • Mikorra várható döntés a 12-15 évesek oltásával kapcsolatban? A jelenlegi számítások szerint mikor kezdhetik el oltani hazánkban ezt a korosztályt?
  • A hivatalos protokoll szerint a háziorvosoknál igényelhető az angol nyelvű oltási igazolás? Mi az eljárás azok esetében, akiket oltóponton oltottak be?
  • A járványügyi adatok azt mutatják, hogy lassan elfogynak az oltásra jelentkezettek.Tervezik új kampány indítását annak érdekében, hogy növeljék az oltási hajlandóságot?
  • Mi a kormány álláspontja a Fudan Egyetem környékén felavatott új utcanevek (Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út, Dalai Láma út, Hszie Si-kuang püspök út) ügyében?
Olvasói sztorik