Marjai János / 24.hu
Belföld

Otthagyta az alapító rokona is a sérült vak gyerekek otthonát

Fehér Anna nővér halála után a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolájában komoly konfliktus alakult ki a fenntartó és a szerzetesnő régi munkatársai között. Anna nővér unokaöccse is távozott, mert betelt nála a pohár. Egy lakó feljelentést is tett levéltitok megsértése miatt.

Anna nővér vagy kihagyta a családi karácsonyokat, vagy ha jött, akkor magával hozta azokat a gyerekeket, akiket nem vittek haza. Neki az első a Jóisten volt, a második a gyerekek, a harmadik az otthon, és ezek után jött minden más” – mesélte a januárban elhunyt szerzetesnő unokaöccse, hogy mit jelentett a Fehér családnak a Batthyány otthon.

Fehér Tamás még gyerek volt 1982-ben, amikor nagynénje Lékai László bíboros segítségével megalapította látássérült gyerekeknek a Szent Anna Otthont egy pincehelyiségben. A később Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolája névre keresztelt intézmény nemcsak Tamás egész életét szőtte át, hanem Anna nővér szüleiét, testvéreiét és unokahúgaiét is. „Az elmúlt 40 évben az egész család sokat segített az otthon mindennapjaiban. Emlékszem, nagyapám ment szerelni a polcokat abba a pincébe a Batthyány térre, apám – Anna nővér testvére – sokszor sofőrként szállította a gyerekeket a szűrővizsgálatokra, ha érkezett egy kamion adományokkal, akkor azt az egész család segített kipakolni. Amikor rengeteg káposzta jött, akkor egész hétvégén savanyúságot gyártottunk a gyerekekkel az otthonban” –  idézte fel Fehér Tamás, aki munkaviszonyban 2019-ben kezdett dolgozni az intézményben, azzal a tervvel, hogy onnan megy nyugdíjba. Elsősorban az egészségügyi területért, másodsorban a szociális ügyekért lett felelős.

12 év után azonban felmondott:

Azt mondja a fenntartó és az új vezetés, hogy minden Anna nővér szellemiségében történik. A valóságtól ez olyan messze van, mint Makó Jeruzsálemtől. Undorító és frusztráló, amit a KOSZISZ művel Anna nővér örökségével

– indokolta távozását Fehér Tamás. Hozzátette, hogy lelkiismeret-furdalása van még így is a felmondása miatt, de nem szerette volna közelről nézni „a leépülést”.

Nem csitultak a konfliktusok

Május elején hosszú cikkben írtunk arról, hogy mi történt Fehér Anna januári halála óta a Batthyányban. Az érthetőség kedvéért röviden, pontokba szedve felidézzük:

  • 2016-ban új fenntartója lett az intézménynek: a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet (KOSZISZ).
  • A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) felügyelete alatt álló Kolping már 2016-ban megpróbálta eltávolítani az intézmény éléről Anna nővért, de ez nem sikerült, mert a Fidesz legfelső köreiben is hullámokat vetett a kirúgása, többek szerint Lévai Anikó közbenjárásának köszönhetően.
  • Idén január 13-án koronavírus következtében elhunyt Anna nővér. Két nappal később a KOSZISZ-t vezető Bánhidy Vajk bemutatta az intézményben Inotay György „fenntartói biztost”, aki lényegében azóta vezeti az intézményt.
  • A „régiek” szerint az új vezetés fokozatosan kiszorította őket a döntéshozatalból. A KOSZISZ szerint viszont semmi nem változik. Utóbbinak mond ellent, hogy elkészült az intézmény alapító okiratának módosítása, azonban ezt valamiért mégsem fogadták el. Az okirat módosításának értelme az azt ismerők szerint az lett volna, hogy a Batthyányban megszűnt volna az oktatás, és konduktív fejlesztő intézménnyé alakult volna.

A Batthyányi történetéről, működéséről, a fent leírt változásokról, és a történetet övező küzdelmekről ebben a cikkben írtunk részletesen:

Kapcsolódó
Mi lesz a sérült vak gyerekekkel, akiknek Orbán minden húsvétra küld egy bárányt?
Forrnak az indulatok a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona Óvodája és Általános Iskolájában, mióta januárban elhunyt Fehér Anna nővér, aki megalapította, majd évtizedekig vezette az intézményt. Az egyházi intézmény fenntartója és az apáca támogatói között azon robbant ki a konfliktus, hogy utóbbiak szerint a katolikus egyházhoz bekötött fenntartó szűkíteni akarja az intézmény feladatait. A szövevényes történetben – aminek nem mellesleg egy értékes ingatlan áll a középpontjában – állítólag Erdő Péter bíborosnak is fontos szerepe van.

A cikk megjelenése óta a konfliktusok egyáltalán nem tompultak. „A politikai és az egyházi támogatással a hátuk mögött abszolút nyeregben érzik magukat” – mondta az egyik dolgozó a koszisos vezetésről. Más úgy fogalmazott, hogy „Anna nővér halála után hátat fordítottak” az apáca munkatársainak és a Batthánynak azok az intézménnyel szimpatizáló jobboldali politikusok, akik „mindig szívesen fotózkodtak az otthonban”. Emögött a KOSZISZ helyzetbe hozását, és az MKPK erejét látják.

Több forrásból is úgy tudjuk, hogy Fehér Tamás mellett három gyógytornász is felmondott, illetve több dolgozó fontolgatja a távozást, de ezzel a tanév végét várják. Ennek az szakmai indokok mellett az intézményben kialakult rossz hangulat az oka. Fehér Tamás távozása pedig azért okozhat gondot, mert az intézmény az ő alkalmazásával teljesítette azon törvényi kötelezettségét, hogy napi 8 órában legyen egészségügyis dolgozó: ő foglalkozott a bentlakók gyógyszerezésével, vett vért tőlük, és elsősegélyt is nyújtott, ami a sok epilepsziás miatt különösen kritikus feladat. Úgy tudjuk tőle, hogy a pótlását még nem oldották meg.

Emelnék a térítési díjat?

A cikk elején idéztük, hogy Fehér Tamás szerint „undorító”, ami Anna nővér örökségre hivatkozva történik a Batthyányban. Az utolsó csepp a pohárban, ami miatt a felmondását is beadta, és ami miatt ennyire dühös lett az új vezetésre, a bentlakó felnőttek által fizetendő térítési díjjal függ össze.

Marjai János / 24.hu Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona

A térítési díjat az otthonban lakók jövedelme alapján számolják ki, a bevételeik 80 százalékát kell fizetniük az ellátásért. Anna nővér azonban ettől lefelé tért el a felnőtteknél: ha valakinek több bevételi forrása volt, akkor csak az egyik összeg 80 százalékát kérte el, a másik összeget egy számlán gyűjtögette, hogy legyen megtakarításuk a gondozottaknak. Gyakori volt például, hogy valaki kapott árvasági ellátást és fogyatékossági támogatást, és ezek közül az egyikből 3-4 millió forint is összegyűlhetett néhány év alatt a számláján.

Ez viszont megváltozhat, mert az új vezetés a vagyon utáni is szedne térítési díjat. Több forrásból is úgy értesültünk, hogy van olyan lakó, akinek már ki is számolták az új térítési díját, ami a háromszorosa a korábbinak, havi körülbelül 50 ezer helyett így 150 ezer forintra rúgna.

Többet kell fizetniük így a gondozottaknak, de több ellátást nem kapnak. A kis pénzük egyszerűen átdiffundál az otthon számláira

– írta le a helyzetet Fehér Tamás.

Hogy miért emelhetik a térítési díjat, arról csak tippjei vannak azoknak, akikkel beszéltünk. A legtöbben azt emlegették, hogy Anna nővér halála után az intézmény méreteihez képest jelentősen bővült az adminisztrációs személyzet.

Ezekről és számos más dologról is kérdeztük a fenntartó KOSZISZ-t, azonban válaszokat nem kaptunk a kérdéseinkre. Bánhidy Vajk csupán annyit írt, hogy a „korábban Önnek küldött válaszunkat továbbra is fenntartjuk”, utalva az előző cikkünk előtt írt néhány sorra.

Egy feljelentés is történt

Azonban nemcsak a térítési díj körüli mizéria okoz újonnan feszültséget, hanem egy feljelentés is. Ezt az egyik idősebb bentlakó tette az otthon egyik munkatársa ellen levéltitok megsértése miatt.

Mint az otthonban 2005 óta élő feljelentő elmesélte, ő már csak hétvégénként van az otthonban, hét közben egy másik városban tanul szakácsnak. Azonban a levelei a Batthányba érkeznek, és az egyiket felbontották a megkérdezése és az értesítése nélkül. „A levelet a recepcióstól kaptam meg felbontva. Annyi magyarázatot kaptam, hogy hátha határidős kötelezettséget ró rám a levél, azért olvasták el, de szerintem csak kíváncsiak voltak” – mesélte a férfi.

Se gondnokom, se gyámom, cselekvőképes ember vagyok, önálló döntéssel rendelkezem. Ugyanolyan jogaim vannak, mint másnak. Anna nővér idejében is kaptam leveleket, de ő mindig megkérdezte, hogy felbonthatja-e

– indokolta, hogy miért tett feljelentést.

A XII. kerületi kapitányság rendőrei már jártak is az intézményben, de egyelőre csak a recepciós tudták kihallgatni,

A feljelentő azt mondta, hogy nem csak azért fordult az ügyével a sajtóhoz, hogy megmutassa, őt is egyenlő jogok illetik meg, hanem azért is, mert szerinte a feljelentése miatt fenyegeti az a veszély, hogy kirakják az otthonból.

Ajánlott videó