Belföld

Karácsonyék konzultációt indítanak a Fudan Egyetemről

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Eredménytelen volt a megbeszélés Palkovics Lászlóval a Fudan Egyetem ügyében – mondta Karácsony Gergely főpolgármester Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével közös sajtótájékoztatóján, írja a 444.hu.

Hetek óta folyik a küzdelem a kormány és a főpolgármester, valamint a kínai egyetem kampuszának kinézett területnek helyt adó kerület, Ferencváros polgármestere között a tervek szerint 540 milliárd forintból, kínai hitel felvételével finanszírozott (a költségeket Magyarország állná) épületegyüttes ügyében. A kormány stratégiai megállapodást is aláírt már a Fudan Egyetemmel.

Most Palkovics László innovációs miniszter hívta megbeszélésre Karácsonyt és Baranyit, egyetértésüket kérte arra Baranyi elmondása alapján, hogy a Fudan Egyetem a Diákváros projekt helyén épülhessen fel. Így 26 helyett csupán 5,5 hektáron kapna helyet a Diákváros. Ezt az ellenzéki városvezetők elutasítják. Baranyi korábban népszavazást szeretett volna tartani, de a veszélyhelyzet fenntartása miatt, és mert a Fudan Egyetem építése kiemelt beruházás lett, ezt nem lehet.

Most úgy döntött a főpolgármester és a IX. kerület polgármestere, hogy online és offline konzultációt indítanak, minél több budapesti lakost kérnek arra (budapesti lakcímkártya kell majd a konzultáción való részvételhez), mondja el véleményét, akarják-e Budapestre a kínai egyetemet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik