Közélet

168 Óra: Több úton is megtorpedózhatja a kormány a Fudan-népszavazást

HECTOR RETAMAL / AFP
HECTOR RETAMAL / AFP
Kiemelt beruházás, veszélyhelyzet, lex Fudan – sok-sok módja van, hogy átpasszírozza a kormány a kommunista egyetemet.

Nagy fölháborodás söpört végig az ellenzéki oldalon, miután egyértelművé vált, a kormány a Kínai Kommunista Párt elitképző egyetemét, a Fudant akarja felépíttetni a Közép-Ferencvárosba tervezett Diákváros helyére. A kormány szerint jól megfér majd egymással a kollégiumokkal-diákszállókkal tűzdelt Diákváros és a kínai állami egyetem campusa, az ellenzék, a kerület és a főváros vezetése szerint azonban becsapta őket a kormányzat, hisz a Diákváros rovására épülne fel a campus (ráadásul kínai munkásokkal, magyar pénzből, kínai hitellel).

A ferencvárosi önkormányzat közölte, népszavazásra fogja bocsátani a kérdést, ha a kormány nem lép vissza a tervtől, de a 168 Óra most arról ír, sok módja van a kormánynak arra, hogy kikerülje vagy ellehetetlenítse a referendumot. Jelenleg járványügyi okokból veszélyhelyzet van érvényben, addig pedig nem tartható népszavazás.

Ezt a veszélyhelyzetet most őszig meghosszabbította a kormány, szóval lehet, hogy csak télen lehet szavaztatni a néppel a campusról.

Kapcsolódó
Baranyi Krisztina népszavazást kezdeményez a kínai egyetemi beruházásról
A IX. kerület polgármestere szerint a kerület addig nem ad át ingatlant, amíg nincs közös döntés a Fudan Egyetem ügyében.

Tóth Zoltán jogász azt mondta a lapnak, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester – élve a veszélyhelyzet adta joggal, miszerint a településvezető egyedül is hozhat bizonyos döntéseket – megtehetné, hogy nem adja oda az önkormányzati tulajdonú területeket az államnak. Tóth szerint ezen a ponton beléphetnének a kormányhivatalok törvényességi felügyeleti eljárással, mondván a döntést nem indokolta a járványhelyzet.

Baranyi azonban ragaszkodik a népszavazáshoz, annak kiírása viszont lassú folyamat, többek közt majdnem 6800 érvényes aláírást is össze kell gyűjteni, ha alulról jövő kezdeményezés lenne. Ez megkerülhető lenne, ha a képviselő-testület vagy bármely bizottsága kezdeményez.

Persze ha ez meg is történne, még több szinten elkaszálható a népszavazási kezdeményezés.

A kormány ráadásul közben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá minősítheti az építkezést, de ki is sajátíthatja a területet (ez kb. 4 milliárd forintba kerülne a kormánynak). És persze ott van az a megoldás is, hogy a Fudanra szabott törvényt hoznak, ami minden akadályt elsimít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik